‘Ne’ legalizaciji takozvanih lakih droga – istaknuo je biskup Marcelo Sánchez Sorondo, kancelar Papinske akademije znanosti, na završetku skupa o opojnim sredstvima, koji je ovih dana održan u Vatikanu.

U četvrtak, 24. studenog, papa Franjo je primio u audijenciju sudionike skupa – njih 60-ak – među kojima je bila i švedska kraljica Silvia, te Yury Fedotov, ravnatelj Ureda Organizacije ujedinjenih naroda za drogu i kriminal.

Skup je potaknuo biskup Sánchez Sorondo, koji se u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo na Papine riječi i na taj novi oblik ropstva. Papa je govorio o toj rani, o tom zlu koje je nazočno u cijelom svijetu; riječ je o novom obliku ropstva koje je nazvao „kemijskim“, i koje trebamo riješiti – rekao je biskup. Papa, naravno, insistira na općoj slici, što znači na važnosti pravde, jednakosti i prevencije; na odgoju, solidarnosti, i socijalizaciji, uključujući i sport, kao i na ustanovljenju pravih zajednica, u kojima ljudi neće osjetiti izoliranost koja može dovesti do droge. Osim toga, govorio je i o potrebnom određenijem viđenju proizvodnje, širenja i raspačavanja droge, ali i o miješanju mafijâ i državnih vlasti – napomenuo je biskup.

Istaknuvši postojeće licemjerstvo, jer se – kako je rekao – državne vlasti ne zauzimaju dovoljno u rješavanju tog problema, kazao je da ima mnogo propusta, a katkada i kompromisa. Papa je govorio o Argentini, koja je nekada bila zemlja distribucije droge, ali je postala zemlja njezine proizvodnje i potrošnje. A to se – prema riječima biskupa Sáncheza Soronda – nije dogodilo bez sudioništva Države. To vrijedi i za druge latinskoameričke zemlje – dodao je – sjetimo se Meksika, Kolumbije, ali i azijskoga svijeta u kojemu se događaju iste stvari.

Kancelar Papinske akademije znanosti potom se osvrnuo na spomenuti skup, na kojemu se o drogama raspravljalo sa svih mogućih vidika: od njihove uporabe na liječničko-zdravstvenom području do ovisnosti, od trgovine drogom do trgovine ljudima, od pozornosti prema djeci do prevencije i odgoja, te kazao da je rezultat prije svega svijest o tom problemu. Velike skrivene sile koje rabe drogu, upotrebljavaju je zbog profita, te tako imaju veze s drugim oblicima ropstva: povezani su s prinudnim radom, s prostitucijom i prodajom organâ, o čemu smo također razgovarali – napomenuo je biskup.

Zbog toga je važno najprije poznavati uzroke, raspoznati „jake sile“ i njihovu povezanost s državama – istaknuo je biskup te dodao da do sada nije bilo stvarne svijesti o negativnim posljedicama globalizacije. Osim toga, nije dostatan odgoj – primijetio je biskup. Zamislite, 50% mladih u svijetu nema odgoja; i onda su ti mladi, koji nemaju odgoja, koji nemaju obitelj, žrtve tih prilika i onih koji ih žele iskoristiti.

Što se pak tiče činjenice da brojne zemlje u svijetu pomalo legaliziraju takozvane lake droge, biskup je napomenuo da ima onih koji kažu da je liberalizacija droge potrebna na zdravstvenom području kao terapija. Ali, takozvana laka droga nije laka, jer oštećuje mozak! – upozorio je biskup Sánchez Sorondo. Ona je zapravo – kako je rečeno na skupu – Trojanski konj za teže droge. Stoga, odlučno ‘ne’ lakim drogama! – istaknuo je biskup te dodao da su, osim toga, potrebni odgoj i prevencija u odnosu na alkohol, na duhan i na najgore od svega, – kako je rekao – a to je droga.

Radio Vatikan | Bitno.net