pergamena

Vrijednost oduzetih krivotvorenih pergamena procijenjena je na 70 tisuća eura, a policija pokušava doznati koliko je lažnih pergamena već prodano hodočasnicima.

Zaplijena pergamena dio je šire policijske akcije “Jubilaeum” kojom se tijekom Jubileja milosrđa nastoji zaštititi ponekad lakovjerne hodočasnike.

Samo u prvih tjedan dana Jubileja policija je pronašla i oduzela milijun lažnih predmeta što na neki način potvrđuje izjavu predsjednika Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskupa Fisichelle kako prevaranti predstavljaju veću prijetnju za hodočasnike od takozvane Islamske države.

Podsjetimo kako je od siječnja ove godine, odlukom Vatikana, obustaveljena prodaja pergamena s papinskim blagoslovom u rimskim knjižarama i suvenirnicama. Odluka je donesena u travnju 2014. godine kada je papinski djelitelj milostinje Konrad Krajewski obavijestio prodavače kako ugovor između njih i Svete Stolice o prodaji pergamena prestaje vrijediti 31. prosinca 2014. godine.

Rimski prodavači su se pobunili, pa je cijela priča izašla u medije. Motivi njihove pobune prilično su jasni. Prodaja pergamena sa slikom pape i blagoslovom obitelji, koje se obično kupuju povodom vjenčanja ili proslave obljetnice braka, unosan je posao. Pergamene su se prodavale po cijeni od 10 do 50 eura, od čega je samo 3 eura išlo u Papinsku milostinjarnicu koja je prikupljena sredstva davala najpotrebnijima.

Od siječnja 2015. godine svatko tko želi pergamenu može ju dobiti izravno u Uredu po cijeni od 7 do 25 eura, a sva će sredstva ići u karitativne svrhe.

Oni koji ubuduće žele dobiti pergamenu, mogu direktno kontaktirati Ured za dijeljenje Papine milostinje u Vatikanu: telefonom, faksom ili preko web-stranice www.elemosineria.va.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net