Papa

Na zahtjev promicatelja pravde Nicole Picardija, istražni je sudac Piero Antonio Bonnet podigao optužnicu protiv dvije osobe: protiv Paola Gabrielea, sobara pape Benedikta XVI., optuženoga za tešku krađu, te protiv Claudija Sciarpellettija, informatičkoga tehničara, zaposlenika u Državnom tajništvu, optuženoga za pomaganje Gabrieleu.

Paolo Gabriele – nakon što je sve zanijekao tijekom susreta Papinske obitelji, i posebno odgovarajući na pitanja Papina osobnog tajnika, mons. Georga Gänsweina – tijekom sljedećih je ispitivanja priznao da je dao materijal novinaru Nuzziju, ali bez primitka novca ili drugih usluga. Svoje je djelovanje, za koje je znao da je nedopušteno, objasnio time što smatra da Sveti Otac nije ispravno obaviješten o zlu i korupciji koje on vidi u Crkvi. Bio sam siguran – rekao je – da bi šok, pa i medijski, bio dobar kako bi Crkvu stavio na pravi put. Posebno se osjećao „uvučenim“ od Duha Svetoga.

Tijekom pretraživanja njegova stana, osim povjerljivih dokumenata pronađen je i jedan bankovni ček na 100.000 eura naslovljen na Papu za njegova karitativna djela; jedan dragocjeni grumen, pretpostavlja se zlatni, isto tako darovan Papi, kao i prijevod ‘Eneide’ iz 1581. godine. Gabriele je podvrgnut dvama psihijatrijskim vještačenjima koji su dali suprotne rezultate što se tiče njegovih sposobnosti.

U prigodi objavljivanja rezultata istrage o krijumčarenju povjerljivih vatikanskih dokumenata susret je s novinarima održao ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice i Radio Vatikana p. Federico Lombardi. Pritom je pater Lombardi istaknuo da su ustanove Svete Stolice uvijek s puno povjerenja i poštovanja pratile rad tužilaštva, s čime se i Sveti Otac složio, za što pater Lombardi izravno veli: Papin je jasni stav poštovati rad tužilaštva i njegove rezultate pa to istodobno objašnjava izostanak drugih Papinih poteza o tome. Premda se oni ne isključuju ubuduće, ostaje uvijek u Papinoj vlasti da intervenira. Time je završena prva faza istraga, makar djelomična, a i sami istražitelji smatraju da se moraju učiniti i daljnji koraci, pa se mogu očekivati istrage i glede drugih osoba, pa i preko međunarodnih ustanova. (rv/bitno.net)