Odluku o početku konklava donijet će kardinali s pravom glasa na jednom od svojih prvih svakodnevnih zasjedanja. Termin sigurno neće biti utvrđen odmah na prvom susretu, rekao je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi 25. veljače na konferenciji za novinare. To bi moglo biti možda 2., 3. ili 4. ožujka, rekao je Lombardi.

Papa Benedikt XVI. Motu propriom je 25. veljače omogućio da se konklave mogu početi i prije nego prođe 15 dana od upražnjenja Apostolske stolice. Izmjenom paragrafa 37. omogućen je početak izbora za novog papu, ako su okupljeni svi kardinali s pravom glasa. Lombardi je jasno naglasio da se ni jednom kardinalu s pravom glasa ne smije onemogućiti biranje novog pape.

Osvrnuo se na vijest o škotskom kardinalu Keithu O’Brienu koji je odstupio sa službe nadbiskupa Edinburgha, a ujedno je najavio da neće sudjelovati u izboru novog pape.
Riječ je o kardinalovu povlačenju sa službe zbog dobi, naglasio je Lombardi. Ostavka je usvojena nekoliko dana prije nego je kardinal O’Brien navršio 75 godina života (17. ožujka), a stupila je na snagu nešto prije uobičajenih rokova samo zbog Papina skorog odustajanja od apostolske službe, rekao je Lombardi.

U svom dopisu O’Brien je zahvalio Benediktu XVI. i poželio mu “dugu i sretnu mirovinu”. “Molim Božji blagoslov za svoju braću kardinale koji će se uskoro okupiti u Rimu kako bi izabrali Vašega nasljednika. Ja osobno neću sudjelovati u ovim konklavama”, napisao je O’Brien, ne želeći izazivati medijsku pozornost svojom nazočnošću, s obzirom da je optužen za zataškavanje seksualnih skandala.

O’Brien je bio jedini britanski kardinal koji po svojoj dobi može sudjelovati na konklavama, ali to ne želi. Njegovim odricanjem od konklava broj kardinala izbornika smanjen je na 115., jer već prije njega indonezijski je kardinal Julius Riyadi Darmaatmadja (78) zbog zdravstvenih razloga odustao od putovanja u Rim. (ika/bitno.net)