Na jučerašnjoj molitvi Regina Coeli papa Franjo je iznenadio javnost viješću o sazivanju konzistorija idući mjesec na kojem će kreirati pet novih kardinala.

Iznenađenje za javnost, ali ne preveliko iznenađenje i za one koji pozornije prate, kako se to kaže “vatikanske kuloare”. Kako to piše jedan od takvih – američki bloger i komentator Rocco Palmo – već nakon konzistorija prošloga studenog kada je Papa kreirao 17 novih kardinala, nagađalo se kako bi se u kratkom vremenu mogao dogoditi još jedan. Ono u čemu su ta nagađanja pogriješila, nastavlja Palmo, jest da su kao cilj novoga konzistorija vidjeli veliko povećanje Kardinalskog zbora (spominjalo se povećanje s tadašnjih 116 kardinala s pravom glasa na čak 145).

To se nije dogodilo, jer je imenovano samo pet kardinala, ali ono što jest značajka ove Papine odluke jest da su svi (osim nadbiskupa Barcelone Juana José Omella) iz zemalja “periferija Crkve” koje prvi put daju kardinale.

Jedna od tih zemalja jest Mali iz koje dolazi novi kardinal Jean Zerbo, nadbiskup Bamaka. Zerbo je rođen 1943., a za svećenika je zaređen 1971. Nakon školovanja u Francuskoj i Rimu te službi u rodnoj zemlji za biskupa je zaređen 1988. Bio je jako angažiran u mirovnim pregovorima kojima je okončan građanski rat u Maliju između muslimanskih paravojnih postrojbi i središnje vlade. Poznat je kao zagovornik borbe protiv neimaštine i nacionalnog pomirenja između suprotstavljenih strana.

Biskup Stockholma i karmelićanski redovnik Anders Arborelius OCD, bit će prvi švedski kardinal. Arborelius je i 1998. postao prvi Šveđanin zaređen za biskupa Stockholma (jedina dijeceza u Švedskoj koja okuplja oko 100.000 katolika u toj državi) nakon reformacije. Do njega su u toj službi bili svećenici koji nisu etnički Šveđani. Budući kardinal rođen je 1949. u protestantskoj obitelji, a na katoličanstvo se obratio u 20. godini svoga života kada je ušao u karmelićanski red. Za biskupa Stockholma zaređen je 1998. Poznat je po duhovnoj literaturi i napisao je dvadesetak djela koja se uglavnom bave karmelićanskom duhovnošću.

Biskup Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun dolazi iz azijske države Laos i apostolski je vikar grada Pakse. Rođen je 1944., a za svećenika je zaređen 1972. Služio je kao svećenik u svojoj rodnoj zemlji i iskazao veliku pastirsku gorljivost u većinski budističkoj zemlji u kojoj živi oko 45.000 katolika. Radio je na katehezi svojih vjernika i obilazio ih i po najzabitijim dijelovima zemlje. 2000. imenovan je za apostolskog vikara Pakse kada je dobio i naziv titularnog biskupa.

Biskup Gregorio Rosa Chávez pomoćni je biskup nadbiskupije San Salvador u Salvadoru. Rođen je 1942., a svećeničko ređenje primio je 1970. Školovao se u rodnoj zemlji, a kasnije je studirao i komunikologiju na belgijskom katoličkom sveučilištu Leuven. Njegovo komunikološko znanje poslužilo mu je u uređivanju nekoliko crkvenih medija. Za biskupa je zaređen 1982. i tada je postao pomoćnim biskupom nadbiskupije San Salvador. Kao mladi svećenik bio je suradnik i prijatelj nadbiskupa San Salvadora Oscara Romera kojeg je vojna hunta ubila za oltarom 1980. i koji je beatificiran u svibnju 2015. Mnogi navode kuriozitet kako je Chavez kreiran kardinalom sa službe pomoćnog biskupa što se ne događa često. On ima i svoju župu u San Salvadoru.

Peti kardinal koji će to i službeno postati idući mjesec jest već spomenuti metropolit Barcelone Omella. Rođen je 1946., a za svećenika je zaređen 1970. Školovao se u Španjolskoj, Belgiji i Svetoj zemlji. Godine 1996. zaređen je za pomoćnog biskupe Zaragoze. U listopadu 2014. imenovan je za člana Kongregacije za biskupa, a u prosincu 2015. postaje metropolit Barcelone.

Svi budući kardinali za biskupe su zaređeni u vrijeme pontifikata sv. Ivana Pavla II. i mlađi su od 80 godina. Njihovim kreiranjem Kardinalski zbor će dobiti ukupno 121 člana. Od njih, 49 postalo je kardinalima za pontifikata pape Franje. Kolegij kardinala imat će ukupno 226 članova.

Papa je konzistorij sazvao za 28. lipnja, a 29. lipnja na svetkovinu sv. Petra i Pavla slavit će misu na kojoj će koncelebrirati i novi kardinali.

Goran Andrijanić | Bitno.net