Za 500 osnovnoškolaca iz Napulja i Rima koji su se u predvorju dvorane Pavla VI. u Vatikanu susreli s papom Franjom, subota 31. svibnja bio je nezaboravan dan. Susret je organiziralo Papinsko vijeće za kulturu, u okviru „Dječjega predvorja narodâ”, kojemu je svrha, kako je objasnila Patrizia Martinez, odgovorna za tu inicijativu, da se djeca iz cijeloga svijeta međusobno upoznaju, razmijene dojmove o umjetničkim i sakralnim mjestima i spomenicima koji okružuju našu svakodnevicu, a često ih ne poznajemo. Mališani su u Vatikan stigli posebnim vlakom Talijanske državne željeznice, izvijestio je Radio Vatikan

Sveti Otac odmah se osjetio kao kod kuće, među brojnim radosnim i bučnim mališanima, koji su ga možda podsjetili na godine kada je, kao mladi isusovac, poučavao književnost u jednoj gimnaziji. Ovogodišnji pothvat, nazvan ‘Kopači svjetlosti’, uključuje djecu iz šest osnovnih škola iz Napulja, te iz dvije rimske škole, koja bi, zbog različitih problema, mogla napustiti školu. Ovom su prigodom, nakon prijeđenoga uvodnog didaktičko-kulturnog puta, posjetili Prisciline katakombe u Rimu, te katakombe svetoga Gennara u Napulju. 

Papa Franjo razgovarao je s djecom, polazeći od dara koji su mu donijeli, od biljke posađene u posudi sa zemljom iz katakombâ. Ustvrđujući zajedno s mališanima da se katakombe ne nalaze na nekoj plaži, na svjetlu dana, nego pod zemljom, u mraku, Sveti Otac rekao je da su mu tu zemlju iz mraka donijeli kako bi postala svjetlost, jer svjetlost je važnija od mraka, jer nam ona pruža radost i nadu. 

Biljka koja raste na toj zemlji predstavlja plodove za bolji svijet, a to ne omogućuje mržnja, nego ljubav, rekao je potom papa Franjo te objasnio mališanima kako je apostol Ivan, koji je bio Isusov prijatelj, kada je htio objasniti tko je Bog, rekao: ‘Bog je ljubav’. Bog je ljubav, ponovio je Papa, a mi idemo prema svjetlu kako bismo pronašli Božju ljubav. Ali, Božja je ljubav i u nama, pa i u mračnim trenucima. Ona je uvijek tamo skrivena, nikada nas ne napušta, rekao je Papa te potaknuo sve da se pouzdaju u Božju ljubav.