Lombardi

Veliko međunarodno zalaganje u svrhu obnove Somalije – ta je potreba proizišla na skupu održanom 23. veljače u Londonu, uz sudjelovanje predstavnika više od 50 zemalja. Ta bi zemlja, smještena na Afričkom rogu, do ljeta trebala održati konstituirajuću sjednicu Vlade koja će biti u stanju suprotstaviti se siromaštvu, terorizmu i piratstvu. Neće, naime, biti produženja mandata tranzitne somalske Vlade, koji istječe u kolovozu. Predviđeno je, osim toga, ustanovljenje Zajedničkoga vijeća za financijsko upravljanje, odnosno novoga nadzornog sustava usmjerenoga na jamčenje veće transparentnosti u upravljanju prihodima, uključujući i međunarodnu pomoć.
Na taj se važni međunarodni skup o Somaliji osvrnuo ravnatelj Radio Vatikana pater Federico Lombardi, u svojemu uvodniku za informativni tjednik ‘Octava Dies’ Vatikanskoga televizijskog centra, ističući da se svi nadaju da je on polazna točka za obnovu državnih ustanova u zemlji, kojih nema praktički već više od dvadeset godina, jer su uništene nestabilnošću i nutarnjim ratom. Riječ je o siromašnoj zemlji, koju je međunarodna zajednica praktički ostavila u velikom neredu i nasilju, i u kojoj se postupno, u obližnjim morima, razvilo i piratstvo – napomenuo je pater Lombardi. Rat, siromaštvo, bijeda, stare su ljudske nevolje koje i dalje muče pučanstvo koje gubi sjećanje na nadu. Teško je pronaći broj žrtava. Previše ih je i nepoznate su. Mnoge su zacijelo djeca, a od svjedočanstva izbjeglicā o nasilju militanata al-Shababa, ježi se koža – primijetio je pater Lombardi.
Katolici su neznatna manjina, a u brojnim ih područjima uopće nema. Ali, i oni, solidarni s pučanstvom koje trpi, imali su niz mučenika – istaknuo je pater Lombardi te podsjećajući na neke od njih spomenuo msgr. Colomba, posljednjega biskupa rezidentnoga u Mogadišu, koji je 1989. godine ubijen u blizini katedrale; zatim dragovoljku, laikinju Graziellu Fumagalli, liječnicu, ubijenu u njezinoj bolnici 1995. godine; potom još jednu laikinju, liječnicu Annalenu Tonelli, ubijenu u bolnici u kojoj je raidila 2003. godine; te redovnicu sestru Leonellu Sgorbati, medicinsku sestru ubijenu 2006. godine na izlazu iz bolnice. „Neka cijela Crkva shvati i uvijek prihvati – napisala je Annalena nekoliko dana prije nego što je ubijena – da je naizgled gubitnik, samo da bi pobijedila ljubav: ona ljubav koja je istina, dobrota, nenasilje, praštanje, rijeke sućuti“. Tom duhovnom baštinom želimo sudjelovali u zauzimanju za pomirenje, mir i obnovu Somalije – dodao je na kraju pater Lombardi.(rv/bitno.net)