Pater Lombardi_Ali Agca nije vjerodostojan

U talijanskim se knjižarama 31. siječnja pojavila nova autobiografija Mehmeta Alija Agce, u kojoj tvrdi da je neuspjeli atentat na Ivana Pavla II. naručio Ayatollah Khomeini. Na to se osvrnuo ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice pater Federico Lombardi, te izrazivši mišljenje da ni ovaj put ne treba vjerovati Agci, napomenuo da je kod točno određenih ljudi iz vatikanske sredine – kao što je osobni tajnik Ivana Pavla II., sada kardinal, Stanisław Dziwisz; Joaquín Navarro-Valls, nekadašnji glasnogovornik; pa čak i papa Benedikt XVI., tada kardinal Joseph Ratzinger – provjerio tvrdnje iznesene u knjizi.

Slijedom toga, pater je Lombardi istaknuo da taj romansirani život Alija Agce ponovno govori o stvarima koje je već prije napisao, potvrđuje njegovu politiku sustavnoga skretanja rada istražitelja, niječe putove istrage koji su skretali pozornost na europski Istok, ali ponajviše nastoji postići međunarodnu senzaciju. Na temelju vrlo pouzdanih svjedočanstava – kako je rekao, pater je Lombardi osporio neke tvrdnje.

Nije istina da je Agca, tijekom razgovora u zatvoru, govorio papi Ivanu Pavlu II. o Ayatollahu Khomeiniju i Iranu kao naručiteljima ubojstva (a to je ključna točka u knjizi!) – istaknuo je p. Lombardi.
Nije istina da se u Vatikanu smatrao utemeljenim muslimanski trag.
Nije istina da je Ivan Pavao II. pozvao Agcu da se obrati na kršćanstvo te da mu je u zatvor poslao jedno pismo.
Nije istina da je kardinal Ratzinger pisao Agci.
Nije istina da je Navarro-Valls povezivao muslimanski trag sa slučajem Orlandi i atentatom na Papu – istaknuo je p. Lombardi te na kraju dodao – Praktički, sve ono što je bilo u mojoj nadležnosti, i ono što sam mogao provjeriti, jest lažno. (rv/bitno.net)