U intervjuu s novinarem Salvatorem Cernuziom kardinal Czerny izrazio je i zabrinutost zbog problema trgovine ljudima, tragedije koja se, kako kaže, hrani u tim trenutcima krize.

Putovanje je to molitve, proroštva i prokazivanja. Tim je riječima kardinal Michael Czerny, prefekt ad interim Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja sažeo zadatak pred njim. Naime, 8. ožujka kreće prema Mađarskoj, kako bi pružio uime pape Franje i cijelog kršćanskog naroda utjehu i podršku izbjeglicama koji bježe od strahota u Ukrajini. Papa je u nedjeljnom nagovoru najavio putovanje tog isusovačkog kardinala, kao i kardinala Konrada Krajewskog, apostolskog milostinjara u ta ranjena područja, kao znak volje Svete Stolice da učini sve za postizanje mira. Obojica kardinala putuju prema Ukrajini, a ovisno o situaciji, nastojat će doći do zemlje u nadolazećim danima.

Kardinal Krajewski nalazi se na granici Dorohuska, u blizini Lublina, gdje dolazi više od milijun izbjeglica koje su ušle u Poljsku. Volonterima i izbjeglicama podijelio je Papine bijele krunice, a potom odlazi na željezničku stanicu Przemysl, kamo stižu vlakovi iz Kijiva i Ljviva.

Putovanje kardinala Czernyja započinje nešto kasnije, u utorak kreće u smjeru Budimpešte, nakon čega slijedi niz susreta sa skupinama izbjeglica i onima koji im pomažu.

Kako je rekao, putovanje je čin prisutnosti i zajedništva. Idem vidjeti, slušati i naučiti te komunicirati našu solidarnost s njima, kazao je Czerny, dodajući i kako odlazi s osjećajem naklonosti prema narodu te s nadom da će moći približiti Papinu blizinu.

Govoreći o okrutnosti rata u Ukrajini te o slici ubijene majke i djece u selu Irpin koja kruži društvenim mrežama, kardinal Czerny rekao je kako ono predstavlja kalvariju te su nevini životi žrtvovani za potpuno neljudske ciljeve. U vremenu smo korizme, dodao je, stoga moramo prokazivati, ali i stati i napraviti ispit savjesti da se zapitamo kako svatko od nas pridonosi nasilju i neprijateljstvu koje ova tragična slika tako jasno predstavlja.

Na koji će način kardinal Czerny u Papino ime izraziti pomoć? Prije svega, istaknuo je, tzv. „sakramentom prisutnosti“, odnosno donošenjem riječi Evanđelja i konkretnom potporom. Mala je to delegacija koja će pokušati prenijeti volju za prihvatom, blizinu u patnji te dati nadu onima koji su bili prisiljeni bježati. Uz to, kardinal se nada da će uspjeti nositi i materijalnu pomoć.

Kardinal je izrazio zabrinutost zbog stanovnika iz Afrike i Azije koji borave u Ukrajini, koji su isto tako prisiljeni bježati te je vrlo važno da prime istu dobrodošlicu, zaštitu i pomoć kao svi ostali. Užasno je to bolna i osjetljiva točka, kazao je. Nastoje se suočiti s tim pitanjem, koje ima korijene u predrasudama, odbacivanju i nesporazumima, povezujući iskustvo kako Europljana tako i Azijata i Afrikanaca. Kardinal Czerny izrazio je i zabrinutost zbog izvještaja o trgovini ljudima. Drama je to koja se hrani i iskorištava te trenutke krize i konfuzije. Kako je najavio, to će također biti bitna točka fokusa njegova putovanja.