U pripremi za ponovno otvaranje papinskih bazilika za mise s narodom, odgovorni za sigurnosne mjere protiv širenja zaraze koronavirusom okupili su se na radnom sastanku u četvrtak 14. svibnja u Vatikanu, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Neke od mjera su termoskeneri, barem za svečane mise u papinskim bazilikama u Rimu – sv. Ivana Lateranskoga, sv. Pavla izvan zidina, sv. Marije Velike te sv. Petra – vatikanske bazilike koja može primiti više tisuća vjernika i jedna je od najvećih bogomolja u svijetu.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni pojasnio je da će mjere biti specifične za svaku papinsku baziliku, pa će tako za baziliku sv. Petra vatikanska žandarmerija zajedno sa zdravstvenim odjelom nadzirati broj posjetitelja u tijeku liturgijskih slavlja, no još nije jasno hoće li se moći razgledavati od ponedjeljka 18. svibnja.

Talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova preporučilo je 13. svibnja gornju granicu za crkve – 200 sudionika, a na misna slavlja na otvorenom najviše njih 1000. No, Država Grada Vatikana i njezina eksteritorijalna područja ne podliježu talijanskim zakonima.