Papinska akademija za život objavila je danas dokument o potrebi društvene i pastoralne skrbi za starije osobe, posebice u svjetlu učinka pandemije koronavirusa na domove za starije diljem svijeta.

“Tijekom prvog vala pandemije, značajan broj smrti od COVID-19 dogodio se u institucijama za starije, mjestima koja bi trebala štititi ‘najkrhkije članove našega društva’, a gdje je umjesto toga smrt pogodila nerazmjerno jače nego u domovima i obiteljskom okruženju” stoji u dokumentu.

Papinska akademija pozvala je na “duboku promjenu mentaliteta i pristupa” skrbi prema starijima, ukazujući da je razdoblje pandemije razotkrilo manjkavost raširene “institucionalizacije starijih” koja je postala simbolom “kulture odbacivanja”.

“Institucionalizacija starijih, posebice onih najranjivijih i najusamljenijih, predstavljena kao jedino moguće rješenje skrbi za njih, u mnogim društvenim kontekstima očituje manjak brige i osjećaja prema slabima” stoji u dokumentu.

Papinska akademija istaknula je obiteljski dom kao najbolje okruženje za poštivanje “potpunog dostojanstva starijih” čiji su životi često obilježeni patnjom.

“Već je u svojim godinama kao nadbiskup Buenos Airesa papa Franjo naglasio da ‘eliminacija starijih iz života obitelji i društva predstavlja perverzan proces u kojem više ne postoji besplatnost, velikodušnost, to bogatstvo osjećaja koje čine život nečim većim od interesnih odnosa… Uklanjanje starijih je prokletstvo koje naše društvo često navlači samo na sebe”, stoji u dokumentu koji citira izjavu kardinala Marija Bergoglia iz 2013. godine.

U tekstu Papinske akademije također je istaknuto da mnogim osobama nedostaje podrška idealnog obiteljskog okruženja te se stoga potiče na izgradnju novog pristupa prema starijim prilagođenog njihovim potrebama.

Domovi za starije mogli bi ponuditi “neke od svojih usluga izravno u domovima starijih: hospitalizaciju kod kuće, brigu za pojedinu osobu s manjim ili većim intenzitetom ovisno o osobnim potrebama”, stoji u dokumentu.

Iz Papinske akademije su pozvali biskupije, župe i vjerske zajednice da se više posvete pastoralnoj skrbi za starije.

“Osoba u godinama ne približava se kraju, nego misteriju vječnosti; kako bi to shvatila, treba se približiti Bogu i živjeti u odnosu s Njime. Briga a duhovnost starijih, za njihovu potrebu intimnosti s Kristom i dijeljenje vjere zadatak je ljubavi u Crkvi”, napisali su.

Podsjetimo, papa Franjo je nedavno proglasio Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, koji će se slaviti svake četvrte nedjelje u srpnju.

“Važno je da se bake i djedovi susreću s unucima i da se unuci susreću s djedovima i bakama, jer – kako kaže prorok Joel – bake i djedovi će sanjati pred svojim unucima, imat će snove [velike želje], a mladi, uzimajući snagu od svojih djedova i baka ići će dalje kroz život prorokujući”, rekao je tom prilikom Franjo.