U pismu povodom 160. obljetnice preminuća svetoga Arškog župnika, papa Franjo pruža potporu, izražava blizinu i ohrabruje sve svećenike koji, unatoč naporu, svakoga dana slave sakramente i prate Božji narod

Spominjući se 160. obljetnice smrti svetog župnika iz Arsa, zaštitnika svih župnika u svijetu, papa Franjo je svim svećenicima poslao pismo. U njemu je izrazio ohrabrenje i blizinu braći svećenicima koji u tišini ostavljaju sve kako bi svakodnevno služili zajednici; onima koji rade u „rovovima“; koji svakodnevno izlažu sebe ne pridajući si previše važnosti kako bi brinuli i pastoralno pratili Božji narod. Obraćam se svakom od vas, koji u mnogim prilikama neprimjetno i žrtvujući se, umorni i opterećeni, u bolesti i potištenosti, prihvaćate poslanje kao služenje Bogu i Njegovom narodu i, unatoč svim teškoćama na putu, ispisujete najljepše stranice svećeničkog života – napisao je Sveti Otac te se osvrnuo na četiri riječi: žalost, zahvalnost, hrabrost i hvalu.

U posljednje smo vrijeme mogli jasnije čuti plač, često tih i prisiljen na tišinu, naše braće, žrtava zloporabe moći, zlostavljanja savjesti i seksualnog zlostavljanja od strane zaređenih službenika. Ne niječući počinjenu štetu, bilo bi nepravedno ne prepoznati brojne svećenike koji stalno i u potpunosti daju ono što jesu i što imaju za dobro drugih – napisao je papa Franjo i primijetio – To su svećenici koji od svojeg života čine djelo milosrđa na područjima i u situacijama koji su često negostoljubivi, udaljeni, napušteni, pa i opasni po život.

Papa im je zahvalio za hrabar i ustrajan primjer i napomenuo da će nas vrijeme crkvenog pročišćenja koje proživljavamo učiniti radosnijima i jednostavnijima, te će u ne tako dalekoj budućnosti biti vrlo plodno. Osim toga, pozvao ih je da se ne obeshrabre, jer Gospodin pročišćava svoju Zaručnicu i sve nas obraća sebi. Daje nam da prođemo kroz kušnju kako bismo shvatili da smo bez Njega prašina.

Druga je ključna riječ ‘zahvalnost’. Papa podsjeća da je zvanje više od našeg izbora, ono je odgovor na besplatni Gospodinov poziv – napisao je Sveti Otac i potaknuo – Vratimo se onim blistavim trenucima u kojima smo iskusili Gospodinov poziv da cijeli svoj život posvetimo služeći Njemu i onome DA koji je rastao u krilu kršćanske zajednice.

U trenucima teškoće, krhkosti, slabosti, kada je najgore od svih iskušenja ostati razmišljati u potištenosti, ključno je ne izgubiti sjećanje puno zahvalnosti zbog prolaska Gospodina kroz naš život, koji nas je pozvao da se uključimo u igru zbog Njega i Njegovog naroda – napisao je Papa i istaknuo – Zahvalnost je uvijek snažno oružje. Samo ako smo u stanju kontemplirati i konkretno zahvaljivati za sve geste ljubavi, velikodušnosti, solidarnosti i povjerenja kao i za oproštenje, strpljivost, podnošenje i suosjećanje s kojima nam je pristupao, dopustit ćemo da nam Duh Sveti daruje onaj čisti zrak koji može obnoviti, a ne zakrpati, naš život i naše poslanje.

Papa Franjo zahvaljuje braći svećenicima za vjernost preuzetim obvezama. Zahvaljuje im i za svakodnevno slavlje euharistije i za službu sakramenta pomirenja koju – kako je napisao – živite bez strogoće i bez olakotne popustljivosti, preuzimajući brigu za osobe i prateći ih na putu obraćenja. Zahvaljuje im za naviještanje evanđelja svima, i sa žarom. Hvala za sve trenutke u kojima ste se osjetili dirnuti u duši te prihvatili one koji su pali i njegovali njihove rane… Ništa nije hitnije od blizine s bratom koji trpi.

Pastir je onaj koji se osjeća jedan od naroda i koji živi skromnim i jednostavnim životom, ne prihvaćajući povlastice koje ne odišu evanđeljem – napomenuo je potom Papa te zahvalio, i potaknuo svećenike da i oni zahvaljuju, za svetost vjernoga Božjeg naroda, izraženu u roditeljima koji svoju djecu odgajaju s mnogo ljubavi, u muškarcima i ženama koji rade kako bi donijeli kruh kući, u bolesnima i starijim redovnicama koje uvijek imaju osmijeh na licu.

Treća riječ koju je Sveti Otac istaknuo jest ‘hrabrost’. Poslanje na koje smo pozvani ne podrazumijeva da budemo imuni na patnju, bol i čak na nerazumijevanje; naprotiv, traži od nas da se suočimo s njima i prihvatimo ih kako bismo dopustili Gospodinu da ih preobrazi i učini nas sličnijima Njemu – istaknuo je papa Franjo te napomenuo da je dobar način za provjeru u kojem je stanju pastirovo srce, upitati se kako se suočavamo s boli.

Katkada se može dogoditi da se ponašamo poput levita ili svećenika iz prispodobe o dobrom Samarijancu, koji ne mare za čovjeka koji leži na zemlji, ili se pak približimo boli na intelektualistički način i pribjegavanjem općim izgovorima poput „život je takav, tu se ništa ne može“, dajući, na kraju prostor fatalizmu. Ili pak odabiremo komu dati prednost, stvarajući tako odvojenost i isključivanje – primijetio je Papa.

Upozorio je također na ono što je Bernanos nazvao „najdragocjenijim đavlovim eliksirom”, odnosno na sladunjavu tugu koju su oci s Istoka nazivali apatijom. Riječ je o tuzi koja paralizira hrabrost za nastavak rada, molitve, koja sve pokušaje promjene i obraćenja čini besplodnima, šireći razdraženost i nesnošljivost. Papa stoga poziva svećenike da mole Duha da ih dođe probuditi, trgnuti iz mrtvila kako bi izazvali navike i dopustili da ih, osim žive riječi Uskrsloga, prodrma ono što se događa oko njih.

U molitvi doživljavamo svoju blaženu krhkost – primijetio je Papa te dodao da se molitva pastira nadahnjuje i utjelovljuje u srcu Božjega naroda. Nosi znakove ranā i radosti njegova naroda. To nas povjerenje oslobađa traženja i želje za lakim, brzim, unaprijed spremnim odgovorima, te dopušta Gospodinu da nam On pokaže put nade, a ne naši recepti i prioriteti. Prepoznajmo stoga svoju krhkost, ali dopustimo da ju Isus preobrazi i da nas stalno usmjerava prema poslanju – potaknuo je Papa te istaknuo dvije bitne veze: s Isusom i s narodom. Pritom je savjetovao da ne zanemare duhovnu pratnju te da se ne odvajaju od svojega naroda, svećenikā i zajednicā. Ne zatvarajte se u zatvorene ili elitne skupine… jer hrabri službenik uvijek izlazi.

Posljednja riječ koju je Papa istaknuo jest ‘hvala’ te napomenuo da je nemoguće govoriti o zahvalnosti i ohrabrenju ne kontemplirajući Mariju. Ona nas uči hvali sposobnoj otvoriti pogled prema budućnosti i vratiti nadu sadašnjosti. Jer, gledati Mariju znači ponovno vjerovati u snagu nježnosti i ljubavi – istaknuo je papa Franjo.

Vaticannews | Bitno.net