Papa se sa zagrebačkim i sarajevskim nadbiskupom Josipom Bozanićem i Vinkom Puljićem susreo danas.

Papa

Za papu Benedikta XVI. ovo je vrlo intenzivan tjedan. Proteklih je dana uz opću audijenciju i susret s bogoslovima Rimske biskupije imao niz susreta s kardinalima koji su ovih dana došli u Vječni grad na konzistorij, kojeg će održati sutra tijekom kojega će dvadeset i dvojici novih kardinala podijeliti kardinalski šešir i potpisati dekrete o proglašenju svetima sedam blaženika, a u nedjelju će s novim kardinalima koncelebrirati misu tijekom koje će im predati kardinalski prsten. Za tu su priliku došli u Rim i ostali kardinali, među kojima su i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić s kojima se Papa danas sastao. Na sastanku, na kojem se razmatralo mogućnosti i izglede nove evangelizacije, o kojoj će se raspravljati na biskupskoj sinodi u listopadu, sudjelovali su i novi kardinali. Tom će prilikom biti otvorena i Godina vjere.
Vjera i evangelizacija su za Papu usko povezane te je konzistorij izvrsna prilika za analizu stanja u Crkvi diljem svijeta. “Neovisno o njihovu zemljopisnom položaju za sve narode vrijedi Kristova poruka: Ja sam svijetlo svijeta, tko slijedi mene, ne ide u tminama, već će imati svijetlo života”, rekao je Papa na Bogojavljenje, najavljujući imena novih kardinala, koji će sutra položiti zakletvu vjernosti sve do spremnosti žrtvovanja života. Bilo je govora i o organizacijskim problema i skandalima koji su u posljednje vrijeme pogodili rimsku kuriju.
Glavno predavanje o naviještanju evanđelja danas između poslanja i nove evangelizacije održao je novi njujorški kardinal Timothy Dolan. Temu je nadopunio predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella, koji je kardinalima dao i neke konkretne upute za provođenje Godine vjere.
Svakako vrhunac tih trodnevnih svečanosti bit će sutra u bazilici Sv. Petra, gdje će se uz kardinalski zbor oko novih kardinala okupiti i njihova rodbina i prijatelji, koji su za tu priliku došli u Rim. Novi njemački kardinal O. Joseph Becker neće zbog zdravstvenih razloga biti među njima. Papa će ga službeno imenovati privatno drugom prilikom.
To je četvrti konzistorij u pontifikatu pape Benedikta XVI., tako da će sada većina kardinala s pravom glasa pri eventualnom izboru novog Pape biti većina kardinala koje je imenovao upravo papa Ratzinger i to 68 od 125, broj koji će se do kraja kolovoza spustiti na 120, a do kraja godine na 115, jer će desetak kardinala navršiti 80 godina života, dob kada gube pravo glasa u konklavama, ali mogu biti birani.
Sveti Otac je prije sastanka s kardinalima izrazio Crkvi u Hondurasu duboku sućut zbog velikog broj žrtava, što ih je prouzročio požar, koji je izbio u zatvoru Comayagui; 350 zatvorenika izgubilo je živote, a mnogi su i ranjeni u metežu koji je uslijedio. Papa je rodbini obećao žarku molitvu i blizinu u tim tragičnim trenucima. “Činjenica da su pogriješili ne lišava ih njihova dostojanstva”, istaknuo je Papa.(ika/bitno.net)