U vrijeme pandemije, uz nametnutu nam društvenu, odnosno fizičku udaljenost, u epohalnim promjenama kroz koje prolazimo, komunikacija čini mogućom blizinu potrebnu za prepoznavanje onoga što je bitno te za istinsko shvaćanje smisla stvari – središnja je misao poruke pape Franje za 55. svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji se obilježava u svibnju 2021. godine, a njezin naslov glasi „’Dođi i vidi’ (Iv 1,46). Komunicirati susrećući ljude kakvi jesu i gdje jesu“.

Riječi apostola Filipa o Isusu: „Dođi i vidi“, upravljene Natanaelu koji je bio skeptičan u vezi s Učiteljem, podsjećaju – kako je istaknuto u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – da kršćanski navještaj, više od riječi čine pogledi, svjedočanstva, iskustva, susreti, blizina. Jednom riječju, život. Život koji se isprepleće s istinom koja se rađa iz susreta s ljudima, u sudjelovanju u njihovim radostima i bolima.

Stara uzrečica ‘Bog te susreće tamo gdje jesi’ može biti putokaz za one koji rade u medijima ili u komunikaciji u Crkvi. Iz Isusova poziva upućenoga apostolima može se vidjeti također poziv na korištenje svih medija, u svim njihovim oblicima, kako bi se doprlo do ljudi takvih kakvi jesu, tamo gdje žive – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.