Papa

Europsko prvenstvo – piše sveti Otac – zanima svekoliko društvo, a ni Crkva ne može biti ravnodušna, posebice glede duhovnih potreba sudionika. Papa je sa zahvalnošću primio informacije o programiranim katehetskim, liturgijskim i molitvenim susretima.

Papa je podsjetio na tvrdnju blaženoga pape Ivana Pavla II. da je sport važan za cjeloviti razvoj osobe i probitačan čimbenik za izgradnju ljudskog društva. Osjećaj bratstva, velikodušnost, poštenje i poštivanje tijela, važnih vrlina svakom dobrom natjecatelju, pridonosi izgradnji civilnoga društva gdje se antagonizam zamjenjuje natjecanjem, sukobljavanje susretom, a prkosno protivljenje poštenim sučeljavanjem. Tako shvaćen sport nije cilj nego sredstvo; može postati nositelj civilizacije i bezazlene razonode, potičući osobu da se dokaže na sportskom polju i da izbjegava sve što može biti opasno za nju i za druge – pisao je blaženi Ivan Pavao II 28. listopada 2008. godine.

Skupni je sport, kakav je i nogomet – istaknuo je pak papa Benedikt XVI. – važna škola da se odgaja osjećaj poštivanja drugoga, također i sportskoga suparnika, u duhu osobne požrtvovnosti imajući u vidiku dobro cijele skupine, da se gaji vrjednovanje nadarenosti svakog člana momčadi; jednom riječju da se nadvisi logika individualizma i sebičnosti, koja često obilježava ljudske odnose, te da se stvori mjesto logici bratstva i ljubavi, koja jedina može – na svim razinama – promicati istinsko opće dobro – ustvrdio je Benedikt XVI.

Zaključujući poruku Papa je poželio da se događaj živi kao očitovanje najplemenitijih vrlina i ljudskog djelovanja, u duhu mira i iskrene radosti, a Bogu preporučuje pastire, dobrovoljce, igrače, navijače i sve one koji se zauzimaju u pripremi i odvijanju Europskog nogometnog prvenstva. (rv/bitno.net)