Papa

S ovim motu proprio Sveti je Otac želio odgovoriti na očekivanja vjernika vezanih uz liturgijske oblike prije II. vatikanskog sabora – ustvrdio je kardinal Bertone, Papin državni tajnik u poruci, koju je uime Pape potpisao, za petu obljetnicu apostolskog pisma Summorum Pontificum od 7. srpnja 2007. godine, koje je stupilo na snagu 14. rujna iste godine.

Dobro je – podsjetio je kardinal, kako prenosi vatikanski dnevnik l’Osservatore Romano – čuvati bogatstva narasla u vjeri i molitvi Crkve i dati im primjeran prostor, priznajući vrijednost i svetost redovnoga oblika rimskog obreda. U Godini vjere, proglašenoj u prigodi pedesete obljetnice otvaranja II. vatikanskog sabora, Sveti Otac poziva sve vjernike da na osobit način očituju jedinstvo svoje vjere i da tako budu djelotvorni čimbenici nove evangelizacije.

U prigodi međunarodnog hodočašća u Rim „Jedna s našim Papom“ (Una cum Papa nostro), koje je organizirala međunarodna skupina Summorum Pontificum, poruka je pročitana na francuskom jeziku tijekom svete mise u bazilici svetoga Petra koju je predvodio kardinal Antonio Cañizares Llovera, pročelnik zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu. Na svetoj su misi, slavljenoj po starom obredu, sudjelovali brojni vjernici privrženi uporabi misala iz 1962. godine koji je odobrio papa Ivan XXIII. i bio u uporabi sve do koncilske reforme. (rv/bitno.net)