Papa

U nedjelju, 19. kolovoza, u Riminiju je započeo XXXIII. susret za prijateljstvo među narodima, čija je ovogodišnja tema – Ljudska narav i odnos s beskonačnim – u središtu poruke koju je papa Benedikt XVI. poslao biskupu Riminija, msgr. Francescu Lambiasiju.

Govoriti o čovjeku i njegovoj čežnji za beskonačnim znači prije svega priznati svoj sastavni odnos sa Stvoriteljem. Čovjek je Božje stvorenje – istaknuo je Papa u poruci. Ipak, – dodao je – riječ ‘stvorenje’ danas kao da je izišla iz mode; radije se na čovjeka misli kao o biću ostvarenom u sebi, i tvorcu vlastite sudbine. Ali, unatoč tomu što čovjek pokušava izbjeći taj sastavni odnos s Bogom, njegovo srce ipak ide u lov na beskonačno, iako u pogrješnim smjerovima.

Tako počinje teško i neplodno traženje lažnih beskonačnosti koje mogu zadovoljiti barem na trenutak, ali koje vode do opasnih ciljeva, poput droge, seksualnosti življene na neuredan način, do uspjeha pod svaku cijenu, pa čak i do prijevarnih oblika religioznosti – upozorio je Papa te preporučio – Kako bi čovjek uistinu pronašao sebe i svoj identitet, treba se ponovno priznati stvorenjem ovisnim o Bogu. S priznavanjem je te ovisnosti – koja je u dubini zapravo radosno otkriće da smo djeca Božja – povezana mogućnost uistinu slobodnoga i punoga života – istaknuo je u poruci Sveti Otac.

Povodom 52. obljetnice neovisnosti Republike Gabon od Francuske papa Benedikt XVI. uputio je Predsjedniku te države posebnu čestitku sa željom za svekolikim napretkom u sreći i miru. Nad narod Gabona Papa zaziva Božji blagoslov da može rasti u solidarnosti unutar različitih svojih sastavnica. (rv/bitno.net)