Papa Franjo će u srijedu, 29. lipnja, blagosloviti satelit koji će 10. lipnja ove godine njegove riječi lansirati u svemir, javlja CNA. Naime, satelit nazvan „Satelit nade“, sadržavat će minijaturnu kopiju knjige u kojoj se nalazi i Papin „Urbi et orbi“ od 27. ožujka 2020. godine. Toga dana je papa Franjo  blagoslovio svijet koji se nalazio usred pandemije. Tada je s Trga svetog Petra uputio riječi: “Gospodine, blagoslovi svijet, daj zdravlje našim tijelima i utješi naša srca”.

Sveti Otac je toga dana također poručio: „Tražiš od nas da se ne plašimo. Ipak, naša je vjera slaba i plašljivi smo. Ali ti nas, Gospodine, nećeš ostaviti na milost i nemilost oluji.” Ove riječi završile su u knjizi „Zašto se bojiš? Zar nemaš vjere? Svijet koji se suočava s pandemijom“ koja je sada pretvorena u nanoknjigu kako bi mogla biti lansirana u svemir.

Inače, Vatikan je najavio kako će CubeSat, što je naziv za minijaturne satelite, putovati na raketi Falcon 9. Bit će smješten na platformi ION SCV-011ION, satelitskom nosaču koji je razvila i izgradila talijanska tvrtka D-Orbit. Satelitom, koji je izradilo Politehničko sveučilište u Torinu, upravljat će Talijanska svemirska agencija. Dok bude boravio u orbiti, satelit će emitirati dešifrirane poruke pape Franje o nadi i miru na engleskom, talijanskom i španjolskom jeziku.

Predsjednik Talijanske svemirske agencije, Giorgio Saccoccia, izjavio je da je Sveta Stolica zatražila od Agencije da identificira način na koji bi riječi nade pape Franje “prešle granice Zemlje i doprle iz svemira do najvećeg mogućeg broja žena i muškaraca na našem problematičnom planetu.”

Tajnik vatikanskog Dikasterija za komunikaciju, otac Lucio Adrian Ruiz, izjavio je da je “svemir predstavlja fascinaciju svima, a posebno mladim ljudima. „Svemir ima tu misteriju univerzalnog, dubokog, veličanstvenog i sve nas potiče da sanjamo“, poručio je.

Fotografije satelita možete pogledati OVDJE.