Nedavna odluka pape Franje o promjeni rubrike Rimskog misala vezane uz Mandatum (obred pranja nogu), prema kojoj u obredu sada mogu sudjelovati i žene, povratak je tradiciji koja je u Crkvi postojala do sredine 20. stoljeća, objavio je Vatikan, a prenosi National Catholic Register.

“Sveti Otac se ovim novim dekretom želi vratiti razumijevanju (obreda) pranja nogu koje je prevladavalo prije reforme liturgije Velikog tjedna koje je 1955. proveo Pio XII.”, izjavio je nadbiskup Arthur Roche, tajnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Žene prale noge ženama, a muškarci muškarcima

Naime obred pranja nogu, koji je prakticiran još u ranoj Crkvi, nekad je uključivao i žene i muškarce. Tek je 1955., nakon što je Sveti Otac Pio XII. proglasio spomenutu reformu, on postao dostupan isključivo muškarcima.

Međutim, kako je prenio Radio Vatikan, premda se redovito biralo 12 muškaraca kao znak 12 apostola kojima je Isus oprao noge, ni te nove rubrike nisu zadale točan broj ljudi te obred nisu objašnjavale u svezi s apostolima i njihovom svećeničkom ulogom, nego samo s Kristovom „gestom služenja i ljubavi“.

Čini se kako je običaj, prije reformi Pia XII., ipak imao neka ograničenja koja novi nema. Premda su i žene sudjelovale u Mandatumu, činjenica je kako su tada žene prale noge ženama, a muškarci muškarcima.

“To je istina”, odgovara nadbiskup Roche. “Međutim, trebate razumjeti da je to tada bio pontifikalni čin, rezerviran za biskupe, opate i opatice te nije bio otvoren širokoj praksi u župama i zajednicama. Ali činjenica kako su u njemu znali sudjelovati i siromasi te nije bio samo klerikalan čin pokazuju kako teološko razumijevanje nije bilo vrlo ograničeno.”

Papa Franjo je još kao biskup Buenos Airesa tijekom Velikog četvrtka u spomenuti obred, uz muškarce, uključivao i žene. Referirajući se na to, kao i na činjenicu da je Sveti Otac oprao noge i nekim muslimanima te zatvorenicima, što nije predviđeno obrednikom, nadbiskup Roche je izjavio: “Papa je to činio u vrlo ograničenim okolnostima.”

“Papina liturgija je uvijek bila drugačija od rimske liturgije. Postoje određeni elementi papine liturgije koji nikad nisu bili dio ili čak odskaču od cijele prakse rimskog obreda… Oni su rezervirani samo za papu i to treba imati na umu.”

Glasine o protivljenju kardinala Saraha su ‘potpuna neistina’

Nedugo nakon što je Sveti Otac objavio promjene, u javnost su izašle informacije kako je kardinal Robert Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, izrazito nezadovoljan odlukom.

Dapače, određene glasine tvrdile su kako je kardinal tri puta odbio Papin prijedlog, čak ponudivši i svoju ostavku zbog cijelog pitanja.

“Te glasine su potpuna neistina”, odgovorio je nadbiskup Roche, napomenuvši kako se u pismu koje je poslao kardinalu Sarahu, Papa referira na njihov “zajednički razgovor”. Nadbiskup Roche također je nadodao kako je papa Franjo već razgovarao o toj promjeni i sa Sarahovim prethodnikom, kardinalom Antoniom Cañizaresom Lloverom.

Roche je čak naglasio kako Sarah nije nezadovoljan odlukom, barem koliko on zna. “Nisam to primijetio, a njegov sam najbliži suradnik. Ako ljudi govore takve stvari, u njima je previše toga nadodano”, zaključio je nadbiskup.

Tino Krvavica, NCRegister | Bitno.net