Papa

Misijskom nakanom za mjesec studeni papa Benedikt XVI. poziva na molitvu da Crkva, hodočasnica na zemlji, zablista kao svjetlo među narodima. Nedavno održana sinoda o novoj evangelizaciji opširno je ponovno istaknula temu naviještanja Evanđelja i njegove inovatorske snage. Poslanje je to na koje je papa Benedikt XVI. uvijek poticao, i to da se živi hrabro i kreativno, unatoč tomu što svijet živi kao da Bog ne postoji.

Bio je papa tek pet dana kada je, 24. travnja 2005., Benedikt XVI., na misi na početku Petrove službe, navijestio ulogu Crkve u svijetu. Crkva koju mu je Bog upravo bio povjerio, bila je na polovici prvoga desetljeća novoga stoljeća; bio je to težak trenutak, s kršćanskoga stajališta, između progona na Istoku, i sve više kršćana na Zapadu koji pred odnosom s Bogom daju prednost drugim oblicima komunikacije. Postojimo kako bismo ljudima pokazali Boga – istaknuo je tada Sveti Otac. I samo tamo gdje se Bog vidi, uistinu započinje život. Samo kada u Kristu susretnemo živoga Boga, znamo što je život (…) Ništa nije ljepše od toga da Evanđelje, Krist, dođe do nas, da nas iznenadi. Ništa nije ljepše od upoznavanja s Njim, i prenošenja toga prijateljstva drugima – istaknuo je papa Benedikt XVI. na početku svojega papinstva.

Ako svijet još i danas teži neravnomjernom razvoju, ako je iskorjenjivanje siromaštva visoki cilj tisućljeća koje je započelo s previše „niskosti“ poput terorizma, ratova, naoružanih radikalizama, Crkva – ističe Sveti Otac – ima samo jednu dužnost: naviještati i ponovno naviještati da je u svijet s brojnim nevoljama Bog donio ozdravljenje. Osobno je ušao u povijest. Stalnom izvoru zla usprotivio je izvor čistoga dobra. Raspeti i uskrsli Krist, novi Adam, nasuprot prljave rijeke zla stavio je rijeku svjetla (…) koje dolazi od Krista – rekao je Sveti Otac na općoj audijenciji 3. prosinca 2008. godine.

Tu rijeku svjetla u svijet ima uputiti Crkva, jer to je poslanje koje joj je Isus povjerio. Koliko je važno da se u čovječanstvo sliju snage pomirenja, snage mira, ljubavi i pravednosti (…) A upravo se to događa u kršćanskom poslanju – istaknuo je pak Sveti Otac primivši članove Rimske kurije 21. prosinca 2007. godine. Kroz susret s Isusom Kristom i njegovim svecima (…) čovječanstvo dobiva snage dobra bez kojih svi naši nacrti društvenoga obilježja ne postaju stvarnost, nego – pred vrlo snažnim pritiskom drugih interesa, protivnih miru i pravednosti – ostaju samo apstraktna teorija – istaknuo je Papa.

Misionarska zadaća nije revolucionirati svijet nego preobraziti ga – istaknuo je Sveti Otac tijekom mise na svetkovinu Duhova 2009. godine. Ta je preobrazba „pojava“ svjetla koja već dvije tisuće godina pali iskru posebne vatre. Pravu je vatru, Duha Svetoga, na zemlju donio Krist. On ga nije otrgnuo bogovima, kao što je, prema grčkom mitu, učinio Prometej, nego se učinio posrednikom ‘Božjega dara’ ishodivši ga za nas najvećim činom ljubavi u povijesti: svojom smrću na križu. (rv/bitno.net)