SUSRET S NAJMANJIMA

Papin zagrljaj za teško bolesnu djecu

Papa Franjo se petak 29. svibnja u popodnevnim satima u kapeli Doma sv. Marta s susreo dvadesetero teško bolesne djece, u dobi od 2 do 14 godina. S malenima su bili njihovi roditelji i dobrovoljci iz Talijanske unije za prijevoz bolesnika u Lourdes i međunarodna svetišta (UNITALSI).

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Često se, poput vas, pitam: zašto djeca pate? I nema objašnjenja; to je misterij, poput misterija Isusove patnje na križu – rekao je Papa okupljenima, usporedivši to otajstvo s istinom Presvetoga Trojstva ili Isusovom stvarnom prisutnošću u euharistiji, koje ne možemo u potpunosti shvatiti – primijetio je Sveti Otac.

„Često mislim na Gospu, kad su joj predali mrtvo tijelo njezina Sina, sve izranjeno, ispljuvano, okrvavljeno, prljavo. I što je Gospa učinila? Rekla: ‘Nosite ga od mene’? Ne, prigrlila ga je, pomilovala“ – kazao je Papa, dodajući kako ni ona u tom trenutku nije imala željene odgovore.

Kad djeca roditelje počnu stalno ispitivati: zašto to… a zašto to… i tako dalje, onda ne žele čuti objašnjenje, već privući pogled oca i majke – smatra papa Franjo. Slično je s nama, kad pitamo Gospodina zašto djeca pate. Ne daje nam odgovor, ali osjećamo njegov pogled na nama i to nam daje snagu. Zato je Sveti Otac potaknuo roditelje da se ne boje pitati: „Zašto?“ Možda neće doći nikakvo objašnjenje, ali će im Božji očinski pogled dati snage da idu naprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na svjedočanstvo jednoga roditelja, kojem su liječnici savjetovali pobačaj, a koji je odgovorio da dijete ima pravo na život, papa Franjo je istaknuo: „Nikada se problem ne rješava odbacujući osobu. Nikada. Tako postupaju mafijaši: ‘Imamo problem, maknut ćemo osobu’… Nikada“.

Sveti je Otac zahvalio prisutnima na njihovoj hrabrosti. „Toliko sam puta u životu bio kukavica, a vaš mi je primjer pomogao“ – rekao je te je njihovo svjedočanstvo u kulturi odbacivanja nazvao „herojskim“, a njih „malim životnim herojima“. Pri kraju iskrenog govora, u kojem je Papa često zastajao, očito dirnut, jednostavno je priznao: „Ne znam što bih vam više rekao, jer me te stvari toliko pogađaju“.

Papa je na koncu susreta ispričao priču o dječaku koji je bezuspješno nastojao pomaknuti teški kamen. Kad mu je otac, koji ga je od početka promatrao, pomogao pomaknuti kamen, dječak ga je upitao: „Tata, ti si me vidio? Zašto nisi došao ranije?“ „Zato što me nisi pozvao“ – odgovorio mu je. Ne zaboravite pozvati Gospodina. On zna kako će i kada doći i biti vaša utjeha – poručio je Papa djeci i roditeljima.

Radio Vatikan | Bitno.net

Objavljeno: 1. lipnja 2015.

Možda vam se svidi