Vatikan

Papin sobar Paolo Gabriele, uhićen i pritvoren zbog neovlaštenog posjedovanja i iznošenja Papinih tajnih i privatnih dokumenata, ponovno je na “privremenoj slobodi”. Nakon završenog ispitivanja vatikanski istražni sudac Piero Bonnet optuženika je 21. srpnja pustio u kućni pritvor. Gabriele je u zatvorskoj ćeliji proveo 60 dana. Vatikanski glasnogovornik o. Federico Lombardi izvijestio je medije da vatikansko pravosuđe idućih dana mora odlučiti hoće li voditi službeni proces protiv Gabrielea ili će optužbe odbaciti.

Tročlano kardinalsko povjerenstvo, koje je paralelno s vatikanskim pravosuđem provodilo istragu o krađi i objavljivanju povjerljivih vatikanskih dokumenata, završilo je s radom, rekao je Lombardi. Voditelj povjerenstva, španjolski kardinal Julian Herranz, proteklih je dana Papi podnio završno izvješće. Njegov sadržaj javnosti nije poznat.

Gabriele je djelovao iz posve osobnih, unutarnjih motiva, iz ljubavi prema Papi i da bi mu pomogao, izjavio je novinarima njegov odvjetnik Carlo Fusco. Njegov klijent djelovao je sam i nije član nikakve mreže zavjerenika unutar ili izvan Vatikana. Gabriele za dokumente nije primao nikakav novac niti je od njih imao ikakve druge osobne koristi. K tome Gabriele je od samog uhićenja surađivao s vatikanskim pravosuđem. (ika/bitno.net)