Honduraški kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga iz Tegucigalpe izjavio je da za papu Franju obnova Katoličke Crkve i njezinih struktura “nije neki projekt, nego djelovanje Duha” koje će zahtijevati vremena. Kardinal Maradiaga inače je koordinator kardinalskoga vijeća koje je ustanovio papa Franjo sa zadatkom da radi na obnovi Rimske kurije, te ga savjetuje u vođenju Crkve.

Ovu izjavu kardinal je dao u društvu ostalih kardinala iz toga vijeća, a prilikom predstavljanja knjige isusovca o. Antonija Spadaroa “Moja su vrata uvijek otvorena”, koja predstavlja proširenu inačicu intervjua što ga je papa Franjo ovoga rujna dao isusovačkim medijima u cijelome svijetu.

Kardinal Maradiaga istaknuo je, kako prenosi The Catholic Herald, da bi naslov knjige ujedno mogao biti i tema pontifikata pape Franje. “Tema otvorenih vrata središnja je u propovijedanju pape Franje”, rekao je kardinal, te dodao da to označava stav povjerenja i prihvaćanja drugih, ali i – barem dok je riječ o crkvenim vratima – papin zahtjev da župe rado pomažu ljudima da uđu, a evanđeoskoj poruci da iziđe u svijet.

Kardinal je također rekao da se iz knjige dobro vidi kako se “Papa vidi u ulozi čuvara, poput sv. Josipa” koji skrbi o Crkvi “ne kao policajac, nego kao otac”. Pritom je, “stup papine duhovnosti razlučivanje”, što je i česta tema u spisima svetoga Ignacija Lojolskoga, a zahtijeva molitveno iščitavanje stvarnosti i prikupljanje različitih mišljenja prije donošenja konačne odluke. To je sredstvo koje omogućuje da se “bolje upozna Gospodina i da ga se iz bližega slijedi”.

Kardinal je u šali dodao da kardinalsko vijeće od osam kardinala nije neki papin “G-8”, nego je to njegov “C-8” koji pomaže u razlučivanju, a “razlučivanje zahtijeva vrijeme”.

Kao odgovor na pitanje onih koji bi htjeli brze reforme, kardinal je naveo riječi koje je Papa rekao o. Spadarou: “Uvijek nam treba vremena da postavimo temelje za stvarnu, učinkovitu promjenu. To je vrijeme za razlučivanje.”

Papa Franjo otvoren je i uvijek proučava sve okolnosti, u molitvi promišlja kako iz bližega slijediti Krista, te ohrabruje druge da čine isto, naglasio je kardinal Maradiaga, te dodao: “U ovom kontekstu možete razumjeti njegovu obnovu Crkve, koja nije neki projekt, nego djelovanje Duha.”

IKA