Tiskovni ured Svete Stolice objavio je službeni program Papinog apostolskog pohoda azijskim zemljama Mjanmaru i Bangladešu, a koji će trajati od 26. studenog do 2. prosinca ove godine. Sveti Otac bi se u nedjelju, 26. studenog, u kasnim večernjim satima trebao uputiti prema Mjanmaru, a dolazak aviona u međunarodnu zračnu luku Yangon očekuje se 27. studenog u popodnevnim satima.

Sljedećeg će dana papa Franjo biti u posjetu glavnom gradu Mjanmara, Nay Pyi Tawu. U predsjedničkoj palači sastat će se s predsjednikom države Htinom Kyawom, a potom i s državnom savjetnicom te ministricom vanjskih poslova Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir. Sveti će se Otac potom susresti s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i diplomatskog zbora, te će se po njegovu završetku Papa uputiti u Yangon.

Papa Franjo će u srijedu ujutro, 29. studenog, slaviti svetu misu u športskom centru Kyaikkasan Grounds u Yangonu te će se u popodnevnim satima sastati s vrhovnim vijećem budističkih monaha „Sangha“. Tog je dana predviđen i susret s mjanmarskim biskupima u primaćoj dvorani Katedrale svete Marije. Pohod Mjanmaru će završiti sutradan ujutro svečanom misom s mladima u spomenutoj katedrali, a nakon čega će se Sveti Otac uputiti prema međunarodnoj zračnoj luci Yangon, odakle će otputovati prema Dhaki.

U glavni grad Bangladeša trebao bi stići u popodnevnim satima istoga dana, a nakon ceremonije službenog dočeka Papa će posjetiti Nacionalni memorijalni centar mučenika u gradu Savaru. Papa Franjo će zatim u memorijalnom muzeju Bangabandhu u Dhaki odati počast ocu domovine i prvom predsjedniku Bangladeša Sheikhu Mujiburu Rahmanu, te će se potom sastati sa sadašnjim predsjednikom Bangladeša Abdulom Hamidom u predsjedničkoj palači. Uslijedit će susret s vlastima, civilnim društvom i diplomatskim zborom, što je ujedno posljednja postaja toga dana.

U petak, 1. prosinca, Sveti će Otac ujutro predvoditi slavlje svećeničkog ređenja. U popodnevnim satima će se u apostolskoj nuncijaturi sastati s premijerkom Sheikhom Hasinom, dok će se nakon toga susresti s bangladeškim biskupima u domu za starije svećenike. Taj će dan papa Franjo završiti međureligijskim i ekumenskim susretom za mir.

Posljednji dan apostolskog pohoda Papa će započeti privatnim posjetom domu Majke Terezije u četvrti Tejgaon. Nakon toga će se sastati sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima i novacima u crkvi Svete Krunice, te će se na kraju susresti s mladima u kolegiju Notre Dame u Dhaki. Papa Franjo će se zatim uputiti prema međunarodnoj zračnoj luci i otputovati u Rim, kamo bi trebao stići u kasnim večernjim satima.

Radio Vatikan | Bitno.net