Papa Franjo prišao je patrijarhu carigradskom Bartolomeju I., lagano se pognuo i zatražio  blagoslov za “njega i Rimsku Crkvu”. Patrijarh ga je blagoslovio, a potom zagrlio i poljubio u glavu.

Ova slika, prepuna jake duhovne simbolike, obišla je svijet ovih dana i postala svojevrsnom ilustracijom teze koju puno medija ponavlja – kako je Papin posjet Istanbulu i patrijarhu kojeg smatraju “prvim među jednakima” kada su u pitanju poglavari pravoslavnih Crkvi potpuno ispunio svoj cilj. Željeno jedinstvo između Katoličke i Pravoslavne Crkve više ne izgleda tako neostvarivo kao prije.

Podsjetimo, glavni razlog Papina dolaska u Tursku i bio je susret s Bartolomejem I. Dvojica vjerskih poglavara prvo su se susrela u subotu navečer, gdje su u središtu Ekumenskog patrijarhata zajedno sudjelovali u ekumenskoj molitvi u crkvi sv. Jurja na Fanaru.

Idući dan Papa i Patrijarh sudjelovali su u božanskoj liturgiji kojom je u patrijarhalnoj crkvi sv. Jurja proslavljena svetkovina sv. Andrije, zaštitnika carigradske crkve. Nakon liturgije potpisana je zajednička izjava u kojoj je istaknuto zauzimanje za jedinstvo kršćana, zajednički apel za uspostavu mira u Iraku i Siriji te dijalog s islamom u središtu su zajedničke izjave. Prije potpisivanja izjave, Papa je progovorio o temi jedinstva s pravoslavnima i izrekao riječi koje se smatraju iznimno znakovitima.

“Jamčim vam da Katolička Crkva ne želi nikome ništa nametnuti za postizanje željenog potpunog jedinstva osim ispovijesti zajedničke vjere. Potpuno jedinstvo između katolika i pravoslavnih ne znači ni podvrgnutost ni priključenje, već prihvaćanje darova koje je Bog dao nama i vama”, rekao je Papa, a talijanski Vatican Insider tvrdi (možda ipak malo olako) kako to znači čak i to da je Katolička Crkva spremna pustiti na stranu pitanje prvenstva biskupa Rima, jednog od onih koji najviše remeti odnose između dvije Crkve.

“Riječi pape Franje znače kako trenutačni nasljednik Petra smatra kako je zajedništvo moguće odmah, bez ikakvih teoloških ili pravnih preduvjeta koje bi pravoslavni trebali ispuniti. Glavni razlog tome jest što ‘Pravoslavna Crkva ima prave sakramente i iznad svega imaju svećenstvo i euharistiju koje slijede iz apostolskog naslijeđa’, citirao je Papa dokumente Drugog vatikanskog koncila. Franjo smatra kako je za puno jedinstvo Crkve potrebno samo prepoznati da katolici i pravoslavni ispovijedaju istu vjeru, apostolsku vjeru”, napisao je u komentaru za Vatican Insider Gianni Valente.

Papine poruke i ruku jedinstva koju je pružio patrijarh carigradski Bartolomej I. primio je s oduševljenjem. Ipak, pojedini analitičari upozoravaju kako će o mogućim daljnjim koracima prema nastavljanju ekumenskog procesa barem jednako važnu ulogu kao patrijarh Carigrada imati patrijarh Moskve i Atene. A njihovo mišljenje o svemu što je izrečeno u Istanbulu treba sačekati.

Goran Andrijanić | Bitno.net