Papa

Apostolsko putovanje u Meksiko i na Kubu u meni je ostavilo snažne dojmove. Gospodin mi je omogućio posjetiti kontinent i ohrabriti narode u nadi i da se zauzmu za bolju budućnost – kazao je Benedikt XVI.

Govoreći o prvom dijelu apostolskog putovanja, koji se odnosio na Meksiko, Papa je rekao da je istaknuo potrebu priznavanja temeljnih prava ljudske osobe, u prvom redu vjerske slobode. Po očitovanoj radosti, osjetio sam čvrsto kršćansko iskustvo u toj zemlji koja se sučeljava s nasiljem i korupcijom. Gospodinov učenik mora žariti radošću radi svojeg kršćanstva i pripadništva Crkvi. Iz te radosti izvire snaga da se u teškim okolnostima svjedoči Krista – ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći o iskustvu s Kube, rekao je da je na Kubi ohrabrio Crkvu da i u teškim okolnostima nastavi naviještati Krista. Ponovio sam da su Kubi i svijetu potrebne promjene, a one će biti moguće ako se svatko otvori cjelovitoj istini o čovjeku da se postigne sloboda. Kad je Bog isključen, onda je svijet negostoljubiv za čovjeka – rekao je Benedikt XVI, a potom se osvrnuo na Sveto uskrsno trodnevlje.

Dragi prijatelji, sutra popodne s misom Večere Gospodinove, ulazimo u uskrsno Trodnevlje, vrhunac liturgijske godine, da proslavimo središnje otajstvo vjere: muku, smrt i Kristovo uskrsnuće. Vrhunac Isusova poslanja u Ivanovu se evanđelju naziva „njegovim časom“, koji započinje posljednjom večerom. Cijeli je Isusov život bio usmjeren prema času smrti i uskrsnuća, a to je čas krajnje Božje ljubavi – rekao je Sveti Otac dodajući:
Ljubav Božja, odnosno Duh Sveti kojim je bio ispunjen Isus, kroz bezdan zla i smrti vodi Isusa u novi „prostor“ uskrsnuća. Ljubav čini tu preobrazbu i Isus nadilazi granice ljudskog stanja obilježenog grijehom i premašuje zapreku koja čovjeka drži u zatvoru, odvojenog od Boga i vječnog života. Sudjelujući u liturgijskim slavljima Trodnevlja omogućimo ljubavi da nas preobrazi. Isus svakoga ljubi do kraja, sve do posvemašnjeg sebedarja na križu, kad je rekao: „Svršeno je!“ Prepustimo se da nas zahvati njegova ljubav, da se u nama doista ostvari uskrsnuće. Pozivam vas dakle da duboko živite uskrsno trodnevlje i svima želim svet Uskrs – zaključio je Benedikt XVI., a potom je na raznim jezicima pozdravio hodočasnike. Hrvate je pozdravio riječima: S radošću pozdravljam i blagoslivljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito bogoslove iz Sarajeva. Dragi prijatelji, pogledajte koliko nas je Krist ljubio darujući svoj život da bismo mi živjeli. Utisnite u srce tu Njegovu ljubav kao svoje najveće blago. Hvaljen Isus i Marija!(rv/bitno.net)