Kardinali

Papa Benedikt XVI. oprostio se 28. veljače u Klementovoj dvorani Apostolske palače u Vatikanu od kardinala. Na početku se uime Kardinalskog zbora Svetom Ocu obratio dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano. “S velikom strepnjom oci kardinali prisutni u Rimu okupili su se danas oko vas”, primijetio je kardinal Sodano, “da vam još jednom očituju svoju duboku ljubav i izraze vam svoju iskrenu zahvalnost za vaše svjedočenje samoprijegornog apostolskog služenja, za dobro Crkve i čitavog čovječanstva”. Zatim je kardinal podsjetio na “dirljive riječi” koje je Benedikt XVI. izrekao prošle subote na završetku duhovnih vježbi u Vatikanu, kada je, obraćajući se svojim najbližim suradnicima, rekao: “Prijatelji moji, želim svima vama zahvaliti ne samo za ovaj tjedan, već za ovih osam godina, tijekom kojih ste, s velikom umješnošću, nosili sa mnom privrženost, ljubav i vjeru, teret petrovske službe”.

“Ljubljeni i poštovani Petrov nasljedniče, mi moramo zahvaliti vama za primjer koji ste nam dali u ovih osam godina pontifikata”, odgovorio je kardinal Sodano u ime svoje subraće kardinala.
“Dana 19. travnja 2005.”, nastavio je kardinal obraćajući se Papi tijekom oproštaja s kardinalima, “Vi ste se priključili dugom nizu nasljednika apostola Petra, a danas, 28. veljače 2013., spremate se napustiti nas, u iščekivanju da kormilo Petrove lađe prijeđe u druge ruke”. “Nastavit će se tako ono apostolsko nasljeđe, koje je Gospodin obećao svojoj Svetoj Crkvi”, sve dok “povijest Crkve, zajedno s poviješću svijeta, ne prispije svome kraju kada će doći novo nebo i nova zemlja”, rekao je kardinal dekan citirajući Otkrivenje. “Sveti Oče, s dubokom ljubavlju nastojali smo vas pratiti na vašem putu”, prisnažio je kardinal Sodano, “ponovno proživljavajući iskustvo učenika iz Emausa, koji, nakon što su s Isusom prešli dobar dio puta, rekoše jedan drugome: ‘Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio?’ kao što čitamo u Lukinu Evanđelju”.

“Da, Sveti Oče, znajte da je i naše srce gorjelo kada smo kročili s vama u ovih osam godina”, rekao je na kraju kardinal Sodano te zaključio: “Danas želimo još jednom izraziti svu našu zahvalnost. Složno vam ponavljamo izraz uobičajen u Vašoj domovini: Vergelt’s Gott, Bog Vam platio!” (ika/bitno.net)