Papa

Sveti je Otac, osim toga, potaknuo sve da svakoga dana pronađu nekoliko trenutaka za tihu molitvu i slušanje Riječi Božje.

Svima nam je potrebno nutarnje svjetlo kako bismo nadvladali kušnje života – primijetio je Papa te istaknuo da je Bog svjetlost, a Isus želi svojim najbližim prijateljima darovati iskustvo te svjetlosti koja prebiva u Njemu. Otajstvo se preobraženja ne smije odvajati od konteksta puta kojim Isus prolazi do ispunjenja svojega poslanja, dobro znajući da će, kako bi došao do uskrsnuća, imati proći kroz muku i smrt na križu. U korizmenom hodu, nakon što nas je pozvala da Isusa slijedimo u pustinji, i kako bismo se suočili i s Njim pobijedili kušnje, liturgija nam predlaže da se zajedno s Njim uspnemo na „goru“ molitve, da bismo na Njegovu ljudskom licu promatrali svjetlost Božje slave – istaknuo je Papa.

O tomu je Isus otvoreno govorio učenicima koji, međutim, nisu shvatili – istaknuo je Sveti Otac te dodao – odbacili su tu mogućnost, jer nisu razmišljali po Božjem, nego po ljudskom. I u najtamnijoj noći Isus je svjetiljka koja se nikada ne gasi. Sveti Augustin sažima to otajstvo u prekrasnoj rečenici: „Ono što je za tjelesne oči Sunce koje vidimo, to je [Krist] za oči srca“. Ta svjetlost dolazi od Boga, a daruje nam je Krist – istaknuo je Sveti Otac, a potom se u pozdravima na raznim jezicima, posebno obratio mladima.

Na francuskom je jeziku sve pozvao da svakoga dana prikažu trenutak molitve, te da budu dobri i milosrdni s onima koji su u potrebi. Na engleskom je jeziku ohrabrio na nasljedovanje Krista u muci koja vodi do uskrsnuća, dok je na španjolskom jeziku potaknuo posebno mlade i studente da slijede Isusovu riječ i njegov primjer. Pozdravljajući na poljskom jeziku, Papa je podsjetio da se danas u Poljskoj slavi Nedjelja „Ad Gentes“, i to pod geslom „Pruži svjedočanstvo ljubavi i pomozi Crkvi u misijskim zemljama“.(rv/bitno.net)