Prošlo je 500 godina od razdoblja sporenja između katolika i protestanata. Posljednjih se pak pedeset godina osjetilo drukčije ozračje: nema više suparništva, odnosno sporenja, jer se promiče ujedinjenje svih kršćana. Ekumenizam je omogućio dublje upoznavanje stvari. Nestalo je jednostranoga gledanja, a pokušalo se shvatiti razloge jedne i druge strane. Tako se uvriježilo – nakon 50 godina teološkoga dijaloga – novo gledanje na Reformu – istaknuo je biskup Farrel.

Na primjedbu da će Papa s luteranima slaviti obljetnicu Reforme, rekao je kako će to biti prvo zajedničko obilježavanje obljetnice Reforme. Dosadašnja su slavlja Reforme uvijek izazivala sukobe, trijumfalizam jedne ili druge strane. Ovaj put ćemo zajedno komemorirati prve, dobre stvari koje su izronile iz onih užasnih sukoba, s teškim posljedicama nasilja u europskoj povijesti. U konačnici, ima i pozitivnih poticaja Reforme, odnosno poboljšanja crkvenoga života, što danas možemo komemorirati – ustvrdio je biskup Farrel.

Na upit je li najavljeno obilježavanje plod zajedničkoga rada i molitve katolika i luterana, rekao je kako je zajedništvo dviju stvarnosti plod dijaloga i zajedničkoga hoda. To je dijalog istine, to jest bistrenja teoloških teškoća, razloga naših podjela, ali i dijalog zajedničkoga življenja katolika i luterana u ozračju uzajamnoga prihvaćanja i bratstva. Ljudi naših Crkvi žele da se premoste podjele, a to je veličanstveno – primijetio je biskup Farrel.

Na primjedbu kako se u zajedničkom priopćenju o komemoraciji govori o darovima Reforme, tajnik je uputio na početak sporenja: što je Luter htio? Želio je da se otklone zloporabe koje su – moramo priznati – bile prisutne u životu Crkve. Nažalost, stvari su otišle drukčije i došlo je do podjele. Ali traženje svetije, životnije i poštenije Crkve iznjedrilo je to da se brojne Luterove zahtjeve  Tridentskim saborom, a potom i životom u posljednjim stoljećima, a napose posljednjih godina pod utjecajem II. vatikanskoga sabora, primijenilo u crkvenom životu – zaključio je tajnik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

RV | Bitno.net