Nikad vas ne zaboravljam. Čujem vaše vapaje i molim za vas, poručio je Papa. Mnogi od tih muškaraca, žena i djece podvrgnuti su neljudskom nasilju. Sveti Otac ponovio je apel međunarodnoj zajednici da održi obećanja i traži zajednička, konkretna i trajna rješenja za upravljanje migracijskim tokovima u Libiji i na Mediteranu.

Neophodno je zaustaviti povratak migranata u nesigurne zemlje, kazao je Papa. Potaknuo je uz to da se daje prioritet spašavanju ljudskih života na moru, pomoću uređaja za spašavanje i sigurnih mehanizama iskrcavanja, kako bi se jamčili dostojanstveni životni uvjeti, alternative pritvoru, redovni migracijski putovi i pristup azilu. Pozvao je vjernike da ne ostanu ravnodušni na tu suvremenu dramu. Osjećajmo se svi odgovornima za našu braću i sestre koji su previše godina bili žrtve ove vrlo ozbiljne situacije, rekao je Papa.

Sveti Otac osvrnuo se i na obilježavanje Svjetskog dana misija, zahvalivši svim misionarima koji djeluju u svijetu, svjedočeći evanđelje u zemljama koje ne poznaju Isusa.

Poseban pljesak okupljenih Papa je zamolio za dvije nove blaženice – sestru Luciju Ripamonti i mladu Sandru Sabattini. Sestra Lucija uzdignuta je 23. listopada na čast oltara u Bresci, dok će Sandra Sabattini biti beatificirana 24. listopada popodne u Riminiju.

Na kraju, Papa je uputio poseban pozdrav sudionicima 49. socijalnog tjedna talijanskih katolika koji je završio u Tarantu.