Afrika je za Crkvu kontinent nade – istaknuo je papa Benedikt XVI. u govoru Zakladi Ivan Pavao II. za Sahel, čije je članove primio u audijenciju u petak, 10. veljače.

Afrika

Sveti je Otac potaknuo međunarodnu zajednicu da se više zauzme kako bi se suzbilo siromaštvo koje zbog dezertifikacije, odnosno pogoršanja kvalitete tla, pogađa afričke narode u Sahelu. Podsjetimo, Sahel je područje na afričkom kontinentu između Sahare na sjeveru i plodnije regije Sudan na jugu, a proteže se od Atlantskoga oceana do Afričkog roga.
Posljednjih je mjeseci na tom području došlo do znakovitoga smanjenja prehrambenih zaliha, te do bijede prouzročene nedostatkom kiše i širenjem pustinje – primijetio je Papa te potaknuo međunarodnu zajednicu da se ozbiljno zauzme oko rješavanja problema krajnjega siromaštva toga pučanstva čije se stanje stalno pogoršava. Sveti je Otac osim toga ohrabrio, i izrazio potporu naporima crkvenih tijela koja rade na tom području, te se tako osvrnuo na djelovanje Zaklade koju je prije 28 godina ustanovio blaženi Ivan Pavao Drugi. Pritom je pozvao njezine članove na obnovu, stavljajući u središte kršćanski i profesionalni odgoj svojih djelatnika, te istaknuo molitvu koja ima uvijek voditi aktivnosti te ustanove.
Neka ljubav promiče svako naše djelovanje – potaknuo je potom Sveti Otac te upozorio kako nije riječ o tomu da svijet učinimo po svojoj mjeri, nego o tomu da ga volimo. Zbog toga glavni poziv Crkve nije promijeniti politički poredak ili društveno tkivo – objasnio je Papa. Ona, naime, želi donijeti svjetlo Krista, a On će preobraziti sve i svakoga.
Ohrabrujući potom afričke narode, Sveti je Otac napomenuo da se o tom kontinentu često govori na ograničavajući i ponižavajući način, kao da je to kontinent sukobā i beskonačnih i nerješivih problema. Naprotiv, Afrika koja danas prima Radosnu vijest, za Crkvu je kontinent nade. Afrika je za nas kontinent budućnosti – istaknuo je Papa te ponovio svoj poticaj upućen tijekom prošlogodišnjega putovanja u Benin: „Afriko, postani Radosna vijest za cijeli svijet“.(rv/bitno.net)