Na povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 5. veljače papa Franjo u zrakoplovu je uobičajeno održao konferenciju za sedamdesetak novinara koji su ga pratili na njegovu 27. inozemnom putovanju.

Papino kratko ali povijesno apostolsko putovanje neće ostati zapamćeno samo po zajedničkoj deklaraciji o ljudskom bratstvu. Papa je novinarima rekao da su za njega mržnja i rat teški problemi današnjice na koje hitno treba pronaći odgovor. Ako si mi, vjernici, nismo sposobni pružiti ruku, poljubiti se i moliti, naša će vjera biti poražena, rekao je Papa. Zajednički dokument nastajao je u molitvi i već duže vrijeme, čak pomalo u tajnosti, kako dijete ne bi prerano došlo na svijet, našalio se Papa. Odlučno je odbacio kritike da su ga muslimani iskoristili za svoje svrhe. Optužuju me da sam se dao instrumentalizirati od svih, pa i novinara, rekao je Papa, no to je u prirodi posla. Ali želim jasno ponoviti – s katoličkoga gledišta dokument ni milimetar ne odstupa od II. vatikanskog koncila, istaknuo je Papa, javlja IKA.

Islam koji je susreo na ovom putovanju je otvoren, spreman na dijalog, rekao je Papa, dodavši da je osjetio poziv na mir, premda se u regiji vodi više ratova. Posebno ga se dojmio susret s vjerskim starješinama i znanstvenicima iz različitih zemalja i kultura što ukazuje i na otvaranje te zemlje određenom regionalnom univerzalnom i religijskom dijalogu. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima doživio je otvorenu i gostoljubivu kulturu, i jasno razumijevanje da nafta neće trajati vječno te da se moraju pronaći novi načini opskrbe vodom, rekao je.

Na novinarovo pitanje o Jemenu, odgovorio je da su dva dana prekratko vrijeme za razgovore i donošenje zaključka. „Rekao bih da sam naišao na dobru volju za promicanje mirovnog procesa”, rekao je.

Siguran je da će uslijediti nova putovanja na arapske prostore, bilo da je riječ o njemu ili „nekom drugom Petru”. To što već krajem ožujka pohodi Maroko, čista je slučajnost, rekao je Papa, dodajući da je zapravo htio sudjelovati na UN-ovoj konferenciji o migracijama u Marakešu, no bilo je to teško ne povezati s državnim posjetom, pa je umjesto njega išao državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Na pitanje o Venezueli, Papa je odgovorio da sam još nije pročitao Madurovo pismo u kojem ga traži posredovanje, no komentirao je da svako posredovanje uključuje spremnost obiju strana.

Papa je komentirao i nedavno objavljen članak u časopisu “Women Church World” (koji jednom mjesečno izlazi s vatikanskim dnevnikom L’Osservatore Romano), u kojem je progovoreno o seksualnom zlostavljanju redovnica od strane svećenika i biskupa. Ponekad takva zlostavljanja dovedu i do začeća što nerijetko rezultira abortusom ili djetetom kojeg očevi ne žele priznati.

U članku je spomenuto kako su još 90-ih vatikanskim službenicima dostavljeni dokumenti o problemu svećeničkog zlostavljanja redovnica u Africi. Redovnice su, naime, smatrane “sigurnim” partnerima na vrhuncu HIV krize.

Sveti je Otac potvrdio kako je istina da su se zlostavljanja događala te kako smatra da je u temelju kulturalni problem – čovječanstvo još nije dovoljno zrelo i žena se smatra osobom druge klase.

“Postoje svećenici i biskupi koji su to napravili”, poručio je Papa, istaknuvši kako se u nekim kulturama to događalo više nego u drugim te kako vjeruje “da se to negdje još uvijek možda događa”.

Franjo se osvrnuo i na rad svog prethodnika po tom pitanju: “Papa Benedikt imao je hrabrosti raspustiti ženske kongregacije u kojima je postojao određen stupanj robovanja kod žena koje su ušle u red, čak seksualnog ropstva od strane klerika ili osnivača.”

“Dugo smo radili na tom problemu. Neke smo klerike suspendirali te, ne znam je li proces završio, raspustili neke ženske kongregacije koje su bile premrežene ovime, korupcijom”, istaknuo je Sveti Otac, dodavši: “Mora li se učiniti više? Da. Imamo li volju? Da.”

Cjeloviti transkript razgovora u avionu na engleskom možete pročitati OVDJE.

*Pročitajte više: FOTO Papa Franjo na povijesnoj misi pred 180 tisuća vjernika: Neka vaše zajednice budu oaze mira

Bitno.net