Kardinal je kao uzor za današnje svećenike istaknuo svečevu blizinu svojem stadu, i to u smislu da je s njime dijelio njegovu povijest i siromaštvo. Bio je veliki uzor za svoje stado, ponajprije zbog jednostavnosti života i osobnoga siromaštva. Kako je napomenuo kardinal Stella, to su dvije vrlo aktualne vrline i u današnjem svijetu. Svećenik koji se predstavlja kao ponizan, siromašan, jednostavan može se bolje razumjeti.

Pročelnik je Zbora za nauk vjere zatim istaknuo kako je arški župnik tijekom bezbrojnih sati provedenih u ispovjedaonici znao primati grješnike s otvorenim srcem, kao što danas potiče papa Franjo. Kardinal je nadalje podsjetio na Papin primjer, kad je prošloga ožujka tijekom pokorničke liturgije u Bazilici sv. Petra kleknuo pred svojega ispovjednikom kako bi se ispovjedio. Rekao bih da je veliki primjer koji zbližava svetog arškog župnika i papu Franju propovijedanje i izvršavanje milosrđa – ustvrdio je kardinal Stella.

Upitan kojim bi plodovima za svećenike mogla uroditi skora Sveta godina milosrđa, kardinal je prvo primijetio da svećenici danas puno rade i zatim dodao kako bi želio da im Sveta godina donese još posla – ali ne birokratskog ili administrativnog, već doista svećeničkog rada, u kojem primaju plodove susreta s Bogom u liturgijskom životu i sakramentu pomirenja. „Vjerujem da će Jubilarna godina svećenicima donijeti više rada, ali istinski svećeničkog rada, koji ih i više umara, ali u smislu zdravog umora. Umor, zauzetost i žrtva u smislu koji Bog želi i Papa priželjkuje“ – rekao je kardinal.

Na pitanje što najviše leži na Papinom srcu po pitanju svećenika, kardinal se Stella prisjetio razgovora koji je imao sa Svetim Ocem, u kojem mu je rekao: „Toliko se govori o reformi Rimske kurije, ali reforma je Kurije povezana s reformom Crkve, s ponovnim otkrivanjem evanđelja. A do te se obnove Crkve dolazi jedino po služenju svećenika“. Kako je kardinal istaknuo, Papa jako želi vjerodostojnost života, a svećenici u njemu imaju istinski uzor. Njegov način življenja svojega biskupstva i svećeništva podsjeća na temeljne, bitne potrebe: život molitve, osobna disciplina, apostolska predanost, ljubav prema stadu i življenje s njime. Takvi su, smatra kardinal, pastiri stada, vjerni, ponizni i jednostavni. „Narod sluša ono što kažemo, gleda kako postupamo – naša djela – ali prije svega uzima u obzir ono što jesmo“ – rekao je na kraju pročelnik Zbora za kler.

RV | Bitno.net