Papa Franjo svoju je tradicionalnu opću audijenciju jučer posvetio svekrvama i punicama.

Sveti Otac poručio je okupljenima da prestanu razmišljati uvijek negativno o njima: “Danas je svekrva/punica mitski lik, ne kažem da je zamišljamo kao đavla, nego da se o njoj uvijek misli kao o lošoj figuri. Ali svekrva je majka tvoga supruga, punica je majka tvoje supruge. Razmislimo danas o ovom pomalo raširenom osjećaju da je svekrva/punica što dalje to bolje. Ne! Ona je majka, starija osoba.”

Kako bi vjernici bolje razumjeli njegovu poruku, dao je i praktičan savjet: Ponovno otkrijte biblijsku Knjigu o Ruti koja “osvjetljava ljepotu obiteljskih veza”.

“U usporedbi s Pjesmom nad pjesmama, Knjiga o Ruti knjiga je poput druge ploče u diptihu bračne ljubavi. Jednako je važna, jednako bitna, ona slavi moć i poeziju koja mora nastaniti veze generacija, srodstva, predanosti, vjernosti koji obavijaju cijelu obiteljsku konstelaciju. A koji štoviše, u dramatičnim konjunkturama života jednog para, postanu sposobni donijeti nezamislivu snagu ljubavi, sposobnu ponovno pokrenuti njihovu nadu i budućnost.”

“Znamo da klišeji o obiteljskim vezama nastalim brakom, posebice o svekrvi, o toj vezi između svekrve i snahe, govore protiv toga”, nastavio je Papa, “ali Božja riječ upravo iz tog razloga postaje dragocjena. Nadahnuće vjere, za razliku od najčešćih predrasuda, zna otvoriti horizont svjedočenja, dragocjeni horizont za cjelokupnu ljudsku zajednicu. Pozivam vas da ponovno otkrijete Knjigu o Ruti! Osobito u meditaciji o ljubavi i u katehezi o obitelji.”

“Ova mala knjiga također sadrži dragocjeno učenje o savezu generacija: gdje se mladost pokaže sposobnom vratiti entuzijazam zrelijoj dobi – ovo je bitno: kada mladost daje entuzijazam starijima –, gdje se starost otkriva sposobnom ponovno otvoriti budućnost ranjenoj mladosti.”

Ne ostaje nam ništa drugo nego poslušati Papin savjet i uzeti Bibliju u ruke!