Na Nedjelju Dobrog Pastira i Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 11. svibnja, papa Franjo zaredio je u bazilici sv. Petra u Vatikanu 13 đakona za svećenike, pozvavši ih da budu milosrdni. Novi svećenici dolaze iz Italije, Pakistana, Vijetnama, Koreje, Brazila, Čilea, Venezuele i Ekvadora.

Treba inzistirati kod pastira, biskupa i svećenika, sve dok vam ne dadnu mlijeko milosti, nauka i vodstva, rekao je Papa vjernicima okupljenim na Trgu sv. Petra i pozvao ih da se mole za pastire kako bi im Bog pomogao u njihovoj apostolskoj djelatnosti. Na to ga je potaknula liturgijska Nedjelja Dobrog Pastira. Prepričao je odlomak pisma sv. Cezarija iz Arlesa, u kojem navodi kako malo tele kad je gladno ne daje mira majci sve dok mu ne da mlijeka. Preporučio je vjernicima da i oni tako ustrajno traže od svojih pastira da im pomognu otkriti put Kristu, koji pokazuje i podržava Božji puk na putu nade. Ti pastiri moraju nekada biti među narodom, a u drugim prilikama moraju hodati iza naroda da bi pomogli onima koji zaostaju. 

Nedjelja Dobrog Pastira pruža posebnu priliku i za molitve za svećenička i redovnička zvanja. Svaki poziv pretpostavlja izlaz iz sebe samoga kako bi se svojom egzistencijom ušlo u Krista i njegovo Evanđelje. Poziv stoga uvijek s jedne strane pretpostavlja entuzijazam, a s druge strane obvezu. Da bi se to moglo ostvariti, potrebno je ući u duboko prijateljstvo s Gospodinom kako bi se moglo živjeti od Njega i s Njime, pojasnio je Papa bit svećeničkih poziva i pozvao vjernike da se mole Gospodinu kako bi podao svećenike i suvremenom svijetu, u kojem postoji rizik da Božji glas bude ušutkan. Kršćani, obitelji, župe i pokreti moraju postati svjesni te dužnosti i uvjereno za to moliti.

U propovijedi tijekom ređenja novih svećenika Papa je ustrajno tražio od njih da dijeleći sakrament pokore budu milosrdni poput Isusa. Priznao je da mu je žao kada čuje da ljudi više ne idu na ispovijed, jer ih ispovjednik previše špota i grdi. Osjetili su da im Crkva pred nosom zatvara vrata. Preporučio im je da to ne čine. Dobri pastir ulazi kroz vrata milosti Isusovih rana. Ako ne uđete u vašu službu po Kristovim ranama nećete biti dobri pastiri, poručio je Sveti Otac.

Prigodom obilježavanja Majčina dana sjetio se i molio zajedno s okupljenim hodočasnicima za majke cijeloga svijeta, preporučivši ih zagovoru Isusove Majke Marije. Pozdravio je neokatekumenske skupine, koje naviještaju Isus Krista po rimskim trgovima i trgovima brojnih gradova svijeta. Prvopričesnicima i krizmanicima je preporučio je da uz pomoć Duha Svetoga čuvaju u srcu Isusa, kojega su primili. 

Papa Franjo u subotu se susreo s oko 300.000 talijanskih školaraca, njihovim roditeljima i nastavnicima i dao im do znanja da pohađati školu znači otvoriti um i srce stvarnosti u svom njezinom bogatstvu i dimenzijama. Škola mora biti mjesto susreta, jer je bitna nadopuna obitelji u dobi rasta. Tu se susreće različite osobe po dobi, kulturi i porijeklu. Nastavnici moraju biti otvoreni stvarnosti i spremni pružati naobrazbu. Obitelj i škola ne smiju se nikada suprotstavljati, već nadopunjavati. Zajednički moraju odgajati za istinu, dobro i lijepo. Odgoj ne može biti neutralan. Ili pomaže osobi rasti ili je uništava ili čak korumpira. Škola mora razvijati smisao za istinu, dobro i lijepo, rekao je papa Franjo i pojasnio kako je razvoj plod različitih elemenata koji zajedno potiču razvoj inteligencije, savjesti, afektivnosti i tijela. (IKA/Bitno.net)