Korizma

U Vatikanu su u nedjelju navečer, 26. veljače, započele tradicionalne korizmene duhovne vježbe za Papu i Rimsku kuriju. Benedikt XVI. otkazao je sve službene obveze u ovom tjednu, uključujući i opću audijenciju srijedom. I tijekom predstojećih dana vatikanski uredi i uprava ipak nastavljaju normalno raditi. Zajedno s vodstvom Rimske kurije Papa se povukao u kapelu Apostolske palače “Redemptoris Mater”, gdje će meditirati i moliti.
Voditelj duhovnih vježbi ove godine je afrički kardinal Laurent Monsengwo Pasinya iz Kinshase, a tema je “Zajednica kršćana s Bogom”. Duhovne vježbe započele su večernjom misom i uvodnom meditacijom kardinala Monsengwo o Prvoj poslanici sv. Petra. Od ponedjeljka papa i kardinali, biskupi i visoki prelati Kurije po tri puta dnevno će se okupljati na molitvu, izlaganja i meditacije u kapeli ukrašenoj modernim mozaicima.
Uz redovitu molitvu časoslova, ujutro, u podne i navečer, voditelj duhovnih vježbi će održati po jedno duhovno i poticajno predavanje. Kardinalova razmišljanja bavit će se temama i pitanjima kao što su “Bog je život”, “Bog je istina”, “Bog je milosrđe”. U srijedu 29. veljače će govoriti o “napuštanju zajednice” te o “svećeničkim grijesima”. Ostale teme uključuju ljubav prema bližnjima, “siromaštvo, čistoću i poslušnost”, te – na kraju – “ljubav i vjeru”.(ika/bitno.net)