maxresdefault

„Naglasak se često stavlja na mogućnosti masovnoga uništenja nuklearnog oružja, ali trebalo bi posvetiti više pažnje ‘nepotrebnoj patnji’“ koju nuklearno oružje uzrokuje, a koju zabranjuju i vojni pravilnici i međunarodni zakon. „Ako je takva patnja zabranjena u konvencionalnim ratovima, onda tim više treba biti zabranjena u nuklearnim sukobima“ – zaključio je papa Franjo.

„Trošenje novca na nuklearno naoružanje rasipa bogatstvo narodâ. Dati prednost takvom trošenju novca pogreška je i krivo ulaganje sredstava koja bi se daleko bolje iskoristila na području cjelovitog ljudskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i borbe protiv krajnjega siromaštva. Cijenu rasipanja ovih sredstava plaćaju siromašni i slabi koji žive na rubovima društva“ – upozorio je Sveti Otac.

Duboku ljudsku težnju prema miru, sigurnosti i stabilnosti, „ukorijenjenu u Stvoritelju koji sve ljude okuplja u jednu obitelj“, ne mogu zadovoljiti „puka vojna sredstva, pogotovo ne posjedovanje nuklearnog i drugog oružja masovnoga uništenja. Mir se ‘ne može svesti na puko održavanje ravnoteže moći među neprijateljima’“, kako poučava Pastoralna konstitucija o Crkvi u svijetu, Gaudium et Spes. Mir se ima izgraditi na pravdi, razvoju, slobodi i poštivanju temeljnih ljudskih prava – rekao je Sveti Otac, potičući na zalaganje da cilj „svijeta bez nuklearnog oružja“ od ideala postane stvarnost.

RV | Bitno.net