Papa

Božja vjernost jest ključ i izvor naše vjernosti – rekao je Benedikt XVI. govoreći članovima Papinske crkvene akademije, u kojoj se školuju svi koji u svijetu rade u nuncijaturama. Papa se u govoru usredotočio na vrijednost vjernosti Crkvi i Petrovu nasljedniku, naročito njegovih suradnika. To nije slijepa vjernost, nego je prosvijetljena vjerom u Gospodina – istaknuo je Sveti Otac.

Vjernost Papi jest vjernost Gospodinu, rekao je Benedikt XVI. govoreći o posebnoj vezi između Petrova nasljednika i njegovih suradnika, naročito u Rimskoj kuriji i u papinskim predstavništvima. Dragi prijatelji, prema tomu kako ste vjerni, bit ćete dostojni vjere. Uostalom, znamo da vjernost Crkvi i Svetoj Stolici nije slijepa odanost, nego je prosvijetljena vjerom u Onoga koji je rekao: ‘Ti si Petar, i na toj ću stijeni sazidati Crkvu svoju’ – ustvrdio je Benedikt XVI.

Papa je dakle potaknuo da se osobna povezanost s Kristovim vikarom živi kao sastavnica „vlastite duhovnosti“. Ipak, nastavio je Sveti Otac, za one koji rade pri Svetoj Stolici, ta veza ima posebno obilježje, budući da, stupajući u službu Petrova nasljednika, njoj posvećuju dobar dio vlastitih snaga, vremena i svakodnevnoga rada. Riječ je o velikoj odgovornosti, ali i o posebnom daru, koji se s vremenom razvija u osjećajnu vezu s Papom, nutarnjeg povjerenja i osjećanja, a to riječ vjernost vrlo dobro izražava – objasnio je Benedikt XVI.

Papa je istaknuo da vjernost nije samo vrlina, nego je i božanska odlika. Primijenjeno na čovjeka, dakle, krjepost je vjere čvrsto povezana s nadnaravnim darom vjere, bivajući očitovanje čvrstine onoga tko svoj život utemeljuje na Bogu. U vjeri zapravo nalazimo jedino jamstvo naše postojanosti, i jedino polazeći od vjere možemo zaista biti vjerni, prije svega Bogu, potom njegovoj obitelji Crkvi, koja je majka i učiteljica, a u njoj svome zvanju i povijesti u koju nas je postavio Gospodin – ustvrdio je Benedikt XVI.

Govoreći o službenicima u nuncijaturama, Papa je upozorio na važnost gajenja odnosa „poštivanja i dobrohotnosti“, dapače istinskog prijateljstva prema Crkvama i zajednicama u koje su poslani. I tu je potrebna – ustvrdio je Sveti Otac – obveza vjernosti koja se očituje u ustrajnom posvećivanju svakodnevnom poslu, boraveći u tim zajednicama u radosnim i žalosnim trenutcima, ponekad čak dramatičnim u njihovoj povijesti – primijetio je Papa.

Osim toga, kako je rekao, pomoći ćete samom Petrovu nasljedniku da bude vjeran poslanju primljenom od Krista, omogućujući mu da izbliza upozna povjereno mu stado te da mu učinkovitije stigne njegova riječ, blizina i ljubav. Zaključujući nagovor Papa je zahvalio na svakodnevnoj pomoći svojih suradnika u Rimskoj kuriji i u papinskim predstavništvima, kao i na potpori koja mu dolazi od molitve bezbrojne braće i sestara u cijelome svijetu. (rv/bitno.net)