Na misi će se okupiti siromasi u pratnji više skupina volonterskih organizacija no otvorena je i za sve vjernike i hodočasnike. Nakon mise Papa će kao i prethodnih godina ručati s oko 1500 siromašnih u Dvorani Pavla VI. u kojoj se uobičajeno održavaju audijencije, a koja se prigodno preuredi u blagovaonicu s 150 stolova. Glavni organizator inicijative je Papinsko vijeće za novu evangelizaciju.

Inicijative vezane uz Svjetski dan siromašnih dobivaju sve veću potporu diljem svijeta, a i u Hrvatskoj sve ih je više, tako između ostalih Caritas Zagrebačke nadbiskupije tijekom studenoga i prosinca pokreće akciju za pomoć djeci samohranih roditelja.

Papa Franjo osnovao je Svjetski dan siromašnih na zaključenju Jubileja milosrđa godine 2017., odlučivši da se obilježava na 33. nedjelju kroz godinu, posljednje nedjelje prije Krista Kralja, ove godine 17. studenoga.

Papina poruka za III. svjetski dan siromaha nosi naslov „Ufanje ubogih neće biti zaludu“, preuzeta je iz Psalma (9, 19). U njoj Sveti Otac upozorava da se sa siromasima „postupa kao s otpadom, društvo ih danas osuđuje i odbacuje, ali oni su baštinici Božjega kraljevstva i siromaštvo ima spasotvornu moć“.

Par dana uoči Svjetskog dana siromašnih Papa je objavio videoporuku upućenu članovima Udruge „Fratello“, koji su se ovih dana okupili u Lourdesu.

Braćo i sestre, trebam vas, svakoga od vas. Budite svjesni da vas Bog voli i posebno sluša vašu molitvu – rekao je papa Franjo u videoporuci upućenoj članovima francuske Udruge „Fratello“, koju čine laici aktivni u Crkvi, izvorno uključeni u veliko hodočašće nekoliko tisuća beskućnika u Rim, održano 2014. i 2016. godine. Ovih se dana članovi te udruge nalaze u Lourdesu, povodom Trećeg svjetskog dana siromašnih.

Svijet pati i Gospodin je ganut vašom molitvom – istaknuo je Sveti Otac i dodao – Vi koji ste mali, siromašni, ranjivi, vi ste blago Crkve. U Papinom ste srcu, u Marijinom i u Božjem srcu. Svaki put kad je vaš život gažen, zlostavljan i vrijeđan, zapravo je Isus taj koji je gažen, zlostavljan i vrijeđan.

Papa vas danas želi utješiti, reći vam da vas voli i pozvati vas da se vratite izvoru. Molite se. Tako ćete u sebi primiti Mariju. Privijte se uz nju, ona predstavlja širom otvorena vrata Crkve. Ona je u punini primila Duha Svetoga. Ona nam daje Isusa i vodi nas k Njemu – rekao je papa Franjo.

Želite biti kršćani? – upitao je Sveti Otac i potaknuo – Zatražite krštenje. Pozivam vas da na poseban način otkrijete ispovijed, sakrament oproštenja u kojem nam Bog pokazuje svoju nježnost i oslobađa nas. Živite euharistiju da prihvatite samoga Boga u svojem tijelu i svojoj duši. On vam daje vjeru i radost. Živite također sakrament bolesničkog pomazanja, tako dragocjen onima među vama koji nose tjelesne ili duševne rane.

Konačno, kad se budete vraćali, nemojte otići kakvi ste došli. Vratite se s nadom, budite svjedoci Božje ljubavi koja vas okružuje. Recite svijetu što je vaše blago, Isus. Idite s Marijom kako bi od vas učinila apostole Božje nježnosti. Papa vas voli i ima pouzdanja u vas – poručio je na kraju Sveti Otac.

IKA, Vatican Media | Bitno.net