“Crkva je pozvana evangelizirati, što ne znači baviti se prozelitizmom, to ne. Njezin poziv je evangelizirati. I više od toga: sâm identitet Crkve je evangelizirati.

Crkvu ćemo moći obnoviti samo raspoznavajući Božju volju u svom svakodnevnom životu i pokrećući duboku promjenu pod vodstvom Duha Svetoga. Obnova nas samih, kao osoba: to je ta duboka promjena. Moramo pustiti da nam Duh Sveti, koji je Božji dar u našim srcima, doziva u pamet sve što je Isus naučavao i da nam pomogne provoditi to u djelo.

Počinjemo obnavljati Crkvu obnavljanjem sebe samih, i to bez unaprijed stvorenih predodžbi, bez ideoloških predrasuda, bez krutosti, nego polazeći od jednog duhovnog iskustva: iskustva darivanja, iskustva milosrđa, iskustva služenja.

Sanjam o opredjeljenju koje će biti još više misionarsko, koje ide u susret drugome bez prozelitizma i koje mijenja sve svoje strukture u cilju evangelizacije današnjeg svijeta.

Sjetimo se da Crkva uvijek ima teškoća, uvijek prolazi kroz krize, jer je živa: živa bića upadaju u krizu. Samo mrtvi ne upadaju u krizu.

Molimo za Crkvu da od Duha Svetoga primi milost i snagu da se obnavlja u svjetlu evanđelja”, kaže se u molitvenoj nakani za kolovoz koju papa Franjo povjerava cijeloj Crkvi posredstvom Papine Svjetske molitvene mreže.