Papa

Krist može voditi samo one čiji je snažan molitveni život, tim riječima Sveti Otac ističe da je obnova karmelićanskog reda potekla iz molitve i da je bila usmjerena molitvi. Sveta nas Terezija uči kako tražiti prijateljstvo s Bogom, ostajući sami s onim za kojeg znamo da nas ljubi – piše Sveti Otac radujući se s biskupijom u Avili, s redom bosonogih karmelićana, s Božjim pukom u Španjolskoj i svima koji su u duhovnosti svete Terezije pronašli sigurno svjetlo za otkriće da Krist donosi čovjeku istinsku obnovu života.

Sveta je Terezija Avilska htjela promicati način života koji pogoduje osobnom susretu s Gospodinom. Ona je gorljivo i neumorno svjedočila evanđelje. To je činila u doba kad su oslabile duhovne vrijednosti – istaknuo je Benedikt XVI. dodajući da je takav način naviještanja aktualan i u naše vrijeme jer se osjeća velika potreba da kršćani po osobnoj molitvi obnove svoja srca.

Govoreći o obnovi, Papa objašnjava da se osobna i crkvena obnova sastoji u suobličavanju s Kristom, odakle se mogu roditi žive i ujedinjene kršćanske zajednice, koje žude za životom bratskog i velikodušnog služenja. Papa potiče na molitvu za duhovna zvanja i za obitelji utemeljenje na evanđelju.

Moramo također željeti da ustrajna molitva u prvom redu promiče pastoralnu skrb za zvanja, ističući napose ljepotu posvećena života, crkvenog blaga i izvora milosti – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)