10421189_10152441556440723_8469811758162243148_n

Sveti je Otac posebno ponovno uputio apel za oslobađanje isusovca patra Paola Dall’Oglia, kao i svih otetih na područjima na kojima se vode sukobi. Osim toga, simboličnom gestom, kliknuvši na tablet koji mu je donijelo dvoje mladih, Papa se prijavio za Svjetski dan mladih u Krakowu, te pozvao sve mlade da sudjeluju na tom događaju koji će započeti točno za godinu dana, u zemlji u kojoj se rodio sveti Ivan Pavao Drugi.

Papa Franjo, dakle, ne zaboravlja Siriju i patnju njezina naroda, te je stoga ponovno pozvao na pomirenje u toj zemlji. Posebno spomenuvši da će se za nekoliko dana navršiti dvije godine otkako je otet pater Paolo Dall’Oglio, Papa je uputio snažan apel za oslobođenje toga – kako je rekao – cijenjenog redovnika. Ne mogu zaboraviti ni pravoslavne biskupe otete u Siriji, kao ni sve druge osobe koje su otete na područjima sukoba – kazao je Papa te izrazio nadu u novo zauzimanje nadležnih lokalnih i međunarodnih vlasti kako bi se toj našoj braći vratila sloboda, te potaknuo na zajedničku molitvu za njih.

Prije riječî posvećenih Siriji, papa se Franjo prvi prijavio za Svjetski dan mladih u Krakowu, otvarajući tako prijave za sudjelovanje na tom događaju. Budući da se slavi tijekom Godine milosrđa, taj će dan, u određenom smislu, biti jubilej mladih pozvanih razmišljati o temi „Blago milosrdnima; oni će zadobiti milosrđe“. Pozivam mlade iz cijeloga svijeta da prožive to hodočašće, bilo odlazeći u Krakow, bilo sudjelujući u tom trenutku milosti u svojim zajednicama – potaknuo je Sveti Otac.

Osvrnuvši se pak na Evanđelje iz današnje liturgije, u kojemu Ivan govori o Isusovu umnažanju kruha i ribe na obali Galilejskoga mora, papa je Franjo istaknuo da se to čudo događa zahvaljujući milosrdnoj snazi Boga, koji liječi svaku bol tijela i duše. Učenici razmišljaju na način tržišta, ali Isus logiku ‘kupovanja’ zamjenjuje logikom ‘darivanja’ – primijetio je Sveti Otac te dodao – Njegove geste anticipiraju one na Posljednjoj večeri, koje Isusovu kruhu daju dublje i istinskije značenje.

Božji je kruh sâm Isus. Pričešćujući se Njime primamo u sebe Njegov život, i postajemo djeca nebeskoga Oca, a među sobom braća. Pričešćujući se susrećemo se s Isusom, stvarno živim i uskrslim. Sudjelovati u Euharistiji znači ući u Isusovu logiku, logiku besplatnosti, dijeljenja. I koliko god bili siromašni, svi možemo nešto darovati – napomenuo je Papa te istaknuo da nas u Pričesti milost čini sposobnima dijeliti s drugima ono što jesmo i što posjedujemo.

Silno je mnoštvo pogođeno čudom umnažanja kruhova; ali dar koji Isus nudi jest punina života za ogladnjeloga čovjeka. Isus, naime, ne zadovoljava samo materijalnu glad, nego i onu dublju, glad za smislom života, glad za Bogom – istaknuo je papa Franjo. Pred trpljenjem, samoćom, siromaštvom i teškoćama brojnih ljudi, što mi možemo učiniti? – upitao se Papa. Ako se žalimo, ništa ne rješavamo, ali možemo ponuditi ono malo što imamo.

Sigurno imamo koji sat vremena, neku nadarenost, neku sposobnost… Tko među nama nema svojih ‘pet kruhova i dvije ribe’? Svi ih imamo! – istaknuo je Papa. Ako smo spremni staviti ih u Gospodinove ruke, bit će dostatni kako bi u svijetu bilo više ljubavi, mira, pravednosti, i ponajviše radosti. Koliko je radost potrebna u svijetu! – istaknuo je Papa te dodao – Bog je u stanju umnožiti naše male geste solidarnosti i učiniti nas dionicima svojega dara.

Na kraju podnevnoga nagovora, Papa je podsjetio da se danas u Crkvi slavi blagdan svetih Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, što znači – kako je rekao Sveti Otac – Isusovih djeda i bake. Želio bih tom prigodom pozdraviti sve bake i sve djedove, zahvaljujući im za njihovu dragocjenu nazočnost u obiteljima, i za nove naraštaje – rekao je Papa te pozvao sve nazočne da pljeskom pozdrave sve žive djedove i bake, kao i one koji nas gledaju iz neba.

RV | Bitno.net