Prije 75 godina, 6. i 9. kolovoza, dogodila su se strašna atomska bombardiranja Hirošime i Nagasakija, rekao je papa Franjo nakon podnevne molitve i istaknuo: Dok se s ganućem i u zahvalnosti sjećam svojeg posjeta prošle godine tim mjestima, ponovo pozivam na molitvu i zauzetost za svijet oslobođen od nuklearnog oružja.

Ovih dana često mislim na Libanon, rekao je Papa i napomenuo: Katastrofa koja se dogodila prošlog utorka, poticaj je svim ljudima, počevši od Libanonaca, da zajedno rade za opće dobro te ljubljene zemlje. Libanon ima poseban identitet koji je plod različitih kultura i koji se pojavio u vremenu kao model zajedničkog života.

Sigurno, taj je suživot sada vrlo krhak, no molim kako bi se, s Božjom pomoću i odanim sudjelovanjem svih ljudi, mogao ponovo roditi slobodan i jak, rekao je Sveti Otac pozvavši Crkvu u Libanonu “da bude blizu narodu koji je na Kalvariji, kao što i čini ovih dana sa solidarnošću i suosjećanjem, s otvorenim srcem i rukama za međusobno dijeljenje”.

“Osim toga, ponovno upućujem apel međunarodnoj zajednici za velikodušnu pomoć. I molim biskupe, svećenike i redovnike u Libanonu da budu blizu narodu te da njihov način života bude obilježen evanđeoskim siromaštvom, bez luksuza, jer vaš narod mnogo trpi”, rekao je Papa.