U ponedjeljak, na deveti Međunarodni dan potpunoga uklanjanja nuklearnoga oružja Papa je u tweetu ponovno istaknuo da, danas više nego ikada, uporaba te vrste resursa u ratne svrhe ne ide samo protiv čovjeka i njegova dostojanstva, nego protiv svih mogućnosti za budućnost u našem zajedničkom domu.


Papa je jasan u osudi uporabe nuklearne energije u nemiroljubive svrhe. U poruci na svojem Twitter računu @Pontifex sažeo je svoje misli: “Želim ponovno istaknuti da je uporaba atomske energije u ratne svrhe, danas više nego ikada, zločin, i to ne samo protiv čovjeka i njegova dostojanstva, nego protiv svake mogućnosti za budućnost u našem zajedničkom domu”.

Papa Franjo je poruku poslao na Međunarodni dan potpunoga uklanjanja nuklearnoga oružja te tako još jednom istaknuo hitno potrebno alternativno i neposredno rješenje za odvraćanje koje je potaknula ta vrsta oružja, i na čije se pronalaženje potiče međunarodna zajednica.

Rat u Ukrajini pooštrio je sustav u kojemu je nuklearno oružje imalo, te i dalje ima, vodeću ulogu na svjetskoj geopolitičkoj sceni. Put je to koji bi cijelo čovječanstvo mogao odvesti u ponor samouništenja. Stoga je Međunarodni dan potpunoga uklanjanja nuklearnoga oružja, koji se na poticaj Ujedinjenih naroda obilježava od 2013. godine svakog 26. rujna, još jedan poziv na brže razmišljanje.