U videoporuci koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža, s nakanom za studeni, papa Franjo traži od Božjega naroda da moli za njega. „Biti papa ne znači izgubiti vlastitu ljudskost“, napominje te dodaje da je to put na kojemu se uči biti dobrostiviji, milosrdniji i, ponajviše, strpljiviji, prenosi Vatican News.

“Molim vas, molim vas da dobrostivo sudite. I molite da Papa – tko god on bio, sada je na meni red – primi pomoć Duha Svetoga i bude poslušan toj pomoći.“

Već je postao običaj da se papa Franjo na kraju audijencijā i govorā oprosti riječima: “ne zaboravite moliti za mene”. U videoporuci koju je izradila Papina svjetska molitvena mreža, s Papinom nakanom za studeni, te se riječi ponovno upućuju u intimnom i povjerljivom tonu.

​Molitva naroda Božjega koja Papi daje snagu

Papa otvara vjernicima svoje srce, još jednom priznajući da mu je molitva potrebna kako bi nastavio obavljati Petrovu službu. Slike koje prate riječi Petrova nasljednika svojevrsna su kratka emocionalna priča njegova pontifikata. Uz najpoznatije trenutke, kao što su prvi trenutci nakon izbora, ima i onih koji su gotovo nepoznati, sa zagrljajima i molitvama u raznim dijelovima svijeta. Ujedinjuje ih zarazna ljudskost pape Franje.

“Molite Gospodina da me blagoslovi. Vaše mi molitve daju snagu i pomažu mi razlučiti i pratiti Crkvu slušajući Duha Svetoga. Biti papa ne znači izgubiti vlastitu ljudskost. Naprotiv, moja ljudskost svakim danom sve više raste uz sveti i vjerni Božji narod.”

Pontifikat je proces

Svatko će se sjetiti onih prvih riječi novoizabranog pape Franje, prije deset godina, izrečenih prije nego što je kao rimski biskup udijelio blagoslov okupljenima na Trgu svetoga Petra: “Molim vas da molite Gospodina da me blagoslovi”, rekao je. Tako je već tada potvrdio važnost “molitve naroda”, koju je više puta stavio u središte, i tom posebnom prigodom ponizno zamolio blagoslov. Danas, na kraju intenzivnoga mjeseca listopada, tijekom kojega je opća Crkva, preko svojih delegata, bila zauzeta u radu Sinode o sinodalnosti, Papa ističe ključnu činjenicu: da ljudi nisu monolit, mijenjaju se, jer je to sastavni dio procesa u koji je društvo, i konkretno cijela Crkva uključena:

“Jer biti papa također je proces. Postaje se svjesni što znači biti pastir. I u tom se procesu uči biti dobrostiviji, milosrdniji i ponajviše strpljiviji, poput našega Boga oca koji je tako strpljiv. Mogu zamisliti da su svi pape na početku svojega pontifikata imali taj osjećaj straha i vrtoglavice jer zna da će biti strogo suđen. Jer Gospodin će od nas biskupa tražiti da damo ozbiljan račun za svoje postupke.”

Moleći dar Duha i poslušnost njegovoj pomoći

Duh Sveti je protagonist – izraz je koji je papa Franjo nebrojeno puta ponovio u vezi sa sinodskim razlučivanjem. Doista, ističe to i u video poruci. Pater Frédéric Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, istaknuo je da studeni postaje mjesec za “osjećati s Crkvom”, kako kažu Duhovne vježbe svetoga Ignacija. I da to a priori poziva na dobrohotnost. Stoga se trebamo obratiti Duhu:

“Molim vas da dobrohotno sudite. I molite da Papa – tko god on bio, sada je na meni red – primi pomoć Duha Svetoga i da bude poslušan toj pomoći. Molimo za Papu, da u vršenju svojega poslanja i dalje u vjeri prati stado koje mu je Isus povjerio, uvijek uz pomoć Duha Svetoga.

Molimo u tišini tu vašu molitvu nada mnom – rekao je Papa prisjećajući se svojih prvih riječi nakon izbora za papu te dodao – I molite za mene! U korist!”