Svečanost dobrodošlice s vojnim počastima papi Franji priređena je u utorak 7. svibnja u Predsjedničkoj palači u Skoplju, gdje se nakon kurtoaznog posjeta predsjedniku Đorgeu Ivanovu susreo s premijerom Zoranom Zaevom, i zatim s novoizabranim predsjednikom Stevom Pendarovskim, predstavnicima Vlade, građanstva i Diplomatskoga kora u Dvorani mozaika Predsjedničke palače.

Papa Franjo najviši je državni gost u Sjevernoj Makedoniji nakon završetka spora s Grčkom oko imena države. U pozdravu predsjednik Ivanov zahvalio mu je za kontinuiranu podršku njihovoj europskoj integraciji, te rekao kako je njegov posjet ispunjen simboličkom snagom. „Vi ste simbol jedinstva, u ovo doba kapitalizma podsjećate nas da ima stvari koje imaju vrijednost ali ne i cijenu. Vaše riječi slažu se s djelima i zbog toga sam uvjeren da Vaše zauzimanje za obnovu svijeta neće ostati bez ploda, poručio je Ivanov. Vi se zalažete za put ljubavi, milosrđa i služenja kojim bismo i mi u Sjevernoj Makedoniji trebali ići, bez obzira na naša vjerska uvjerenja.” Predsjednik je pozvao sve građane da ostvare poruku ovoga apostolskoga pohoda prije nego što postane prekasno.

Predsjednik je priznao da je bio u iskušenju prikazati Papi samo dobre strane svoje zemlje, no „odlučio se za istinu“. A istina je da im je Sveti Otac došao u vrijeme kada je društvo duboko podijeljeno a povjerenje narušeno. Desetljeća prepreka na europskom putu su nas unazadila, a križ i polumjesec, crkva i džamija bili su shvaćeni kao suprotnosti, priznao je predsjednik Ivanov.

Papa Franjo izrazio je radost što dolazi u pohod kao prvi papa uopće, što je možda povezano s činjenicom da je samo jedan posto stanovništva zemlje katoličko. No, svakako se raduje što se njegov dolazak poklopio s 25. obljetnicom diplomatskih odnosa sa Sjevernom Makedonijom. Vaša zemlja, koja je most između istoka i zapada i mjesto susretanja različitih kulturalnih strujanja koncentrira brojna posebna obilježja ove regije, čini mozaik neophodan za sagledavanje cjelokupne slike, rekao je Papa.

Izrazio je nadu da će ovaj narod sačuvati solidarnost koja ga obilježava, istaknuvši kako im je na čast njihov odnos prema migrantima. Papa se pritom posebno osvrnuo na njihovu sugrađanku sv. Majku Tereziju koja je odgovorila na Božji poziv te se na poseban i radikalan način dala u službu siromašnima i pozvao sve da budu ponosni na nju. Na kraju je Papa pozvao građane Sjeverne Makedonije da od zemlje naprave svjetionik mira i integracije, zaključivši govorom blagoslovom i željom da joj gospodin podari radost i napredak, prenosi Vatican News.

Posjet Memorijalnom centru sv. Majke Terezije

Nakon susreta u Predsjedničkoj palači u Skoplju papa Franjo nastavio je svoj desetosatni pohod Sjevernoj Makedoniji u Memorijalnom centru sv. Majke Terezije, gdje se pomolio s makedonskim vjerskim vođama a zatim se susreo sa siromašnima.

Foto: Vatican Media

Bl. Majku Tereziju, „velikodušnu širiteljicu Božjeg milosrđa”, proglasio je svetom upravo papa Franjo 4. rujna 2016. u Vatikanu. Terezija iz Calcutte bila je Majka siromaha, uvijek raspoloživa za sve „kroz prihvaćanje i obranu ljudskog života, nerođenog i napuštenog i odbačenog”, rekao je papa Franjo proglašavajući onu koja je dala svoj život svima posljednjima kojih je u našem svijetu sve više i više. U homiliji Papa je tada istaknuo: „Zauzimala se za obranu života neprestano proglašavajući da ‘onaj koji još nije rođen je i najslabiji i najmanji i najsiromašniji’. Priginjala se nad nemoćne osobe, ostavljene da umru uz cestu, prepoznajući dostojanstvo koje im je Bog dao; dala je da njihov glas čuju moćnici ovoga svijeta, da prepoznaju svoje krivnje zbog zločina siromaštva koje su oni sami stvorili. Milosrđe je za nju bila ‘sol’ koja je davala okus svakom njezinu djelu i ‘svjetlo’ koje razgoni tamu onih koji više nisu imali ni suze za plakati, da oplaču svoje siromaštvo i patnju”, istaknuo je Papa u homiliji.

Misija Majke Terezije prožimala je periferije gradova i egzistencijalne periferije i danas nastavlja biti rječito svjedočanstvo Božje blizine najsiromašnijima od siromašnih. Neka nam ta neumorna radnica milosrđa pomogne sve više razumjeti da jedini naš kriterij djelovanja je besplatna ljubav, lišena svake ideologije i svake veze i izlivena prema svima, bez obzira na jezik, kulturu, rasu ili vjeru.

Papa je u Memorijalnom centru blagoslovio temeljni kamen za crkvu u spomen na albansko-makedonske svece. Molio je Gospodina za milost da i mi budemo znakovi ljubavi i nade u našemu vremenu koje poznaje toliko mnoštvo onih koji trpe bol, samoću i isključenost. Kršćani moraju biti pozorni na vapaj siromašnih, onih kojima su oduzeta prava, bolesnih, isključenih i najmanjih, rekao je Papa, poručujući da je Crkva dužna siromašnima naviještati evanđelje, a zatvorenicima oslobođenje.

Na susretu s Papom osim sestara milosrđa i stotinjak siromašnih za koje one skrbe bili su i rođaci sv. Majke Terezije i predstavnici različitih religija.

Papa se zatim uputio na Trg Makedonija gdje je održao svetu misu. Nakon ručka na programu je ekumenski i međureligijski susret s mladima u Pastoralnom centru gdje će Papa održati govor.

IKA | Bitno.net