“Tisućama djece prisiljene boriti se u oružanim sukobima ukradeno je djetinjstvo. Zaustavimo taj gnjusni zločin”, pozvao je Sveti Otac u tweetu.

Papu na Twitteru na različitim jezicima trenutačno prati oko 48,1 milijuna ljudi. Hashtagom #ChildrenNotSoldiers (djecaneratnici) Sveti Otac želio je svrnuti pozornost na Međunarodni dan protiv korištenja djece u ratovima. Prije točno 17 godina, 12. veljače 2002., Konvenciji o pravima djeteta dodan je Opcionalni protokol o sudjelovanju djece u oružanim sukobima (OPAC) koji zabranjuje novačenje maloljetnih vojnika. Do danas ga je ratificiralo 168 država, javlja IKA.

Procjenjuje se da je trenutačno oko 250.000 djece u najmanje 19 zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike prisiljeno sudjelovati u oružanim borbama. U posljednjih 10 godina oslobođeno je njih 65.000.

Od Afganistana do Srednjoafričke Republike naoružane skupine regrutiraju djevojčice i dječake, ističe UNICEF u izvještaju „Nema izbora; Potreban je svijet da bi se spriječilo korištenje djece ratnika“. Djeca se koriste ne samo kao ratnici već i kao uhode, kuriri, ili pomažu u opskrbi, kuhanju, čišćenju, pranju. Djevojčice se prisiljavaju na udaju s vojnicima, ili su, kao i dječaci, seksualno zlostavljani. Sve to nanosi strašne traume. U ekstremnim slučajevima djecu koriste kao žive štitove ili ih prisiljavaju da se raznesu bombama, prenosi Kathpress.

UNICEF u studiji nabraja i čimbenike koji pogoduju da se dijete pridruži oružanim skupinama – nema pristup obrazovanju, siromaštvo, glad, nesigurnost i progon, pritisak zajednice, raspad obitelji, osvetničke misli ili kombinacija svega toga u različitim kontekstima, ovisno i o starosti i spolu. Studija navodi kako se regrutiraju i maloljetnici iz Njemačke, Velike Britanije i SAD-a. A budući da se te zemlje često postavljaju kao uzori, time slabe međunarodne standarde – što druge zemlje koriste kao opravdanje.

John Pridmore: Djeca-vojnici su slomljena djeca

Na pitanje djece vojnika osvrnuo se u nedavnom razgovoru za naš portal i John Pridmore, bivši londonski gangster koji je život posvetio Kristu te danas putuje svijetom i propovijeda zatvorenicima. Jednom prilikom svjedočio je i pred djecom-vojnicima u Liberiji. Ispod možete pročitati njegov dojam sa susreta, a cijeli intervju pročitajte OVDJE.

– Pročitao sam da ste jednom svjedočili i pred djecom-vojnicima u Liberiji. Kakvo je to bilo iskustvo?

Da, imao sam čast govoriti pred djecom koja su bila vojnici. Neki od njih ubili su vlastite roditelje. Charles Taylor, bivši predsjednik Liberije koji je okupljao djecu-vojnike, davao bi im činove po načinu kako su ubili svoje roditelje – viši čin za odvratniji način. Znači, ako je netko imao čin generala, to je značilo da je doslovno nasmrt mučio svoje roditelje. Zamislite koliko su slomljena bila ta djeca.

Svećenik koji me zvao tražio je da im pričam o Kristovoj ljubavi i milosrđu. I neki od njih su se rasplakali. Svećenik mi je rekao da je to bio prvi put u nekoliko godina koliko radi s njima da su pokazali emocije.

Za mene je privilegija da sam im mogao govoriti. Uostalom, ta su djeca bila prisiljena na ubojstva. Da nisu ubili svoje roditelje, onda bi pred njima mučili njihovu braću i sestre. Puno su puta sami roditelji molili da ih ubiju kako im ne bi mučili djecu. To je čisto zlo.

Tino Krvavica | Bitno.net

Bitno.net