“Vezano za izvještaj koji je ovog tjedna objavljen u Pennsylvaniji, dvije su riječi koje mogu izraziti osjećaje koje bude u nama ovi strašni zločini: sram i tuga. Sveta Stolica s velikom ozbiljnošću tretira rad Narodne porote države Pennsylvanije i opsežni privremeni izvještaj koji je sastavila. Sveta Stolica nedvosmisleno osuđuje seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Zlostavljanja opisana u izvještaju su zločinačka i s moralne strane za svaku osudu. Ti čini bili su izdaja povjerenja kojima je žrtvama pogaženo dostojanstvo i vjera. Crkva mora naučiti bolne lekcije iz svoje prošlosti i treba se tražiti odgovornost i od zlostavljača i od onih koji su dopustili da se zlostavljanja događaju.

Većina rasprava u izvještaju tiču se zlostavljanja koja su se dogodila prije ranih 2000-ih. Utvrđujući kako gotovo da nije bilo takvih slučajeva nakon 2002., zaključci Narodne porote u skladu su s ranijim istraživanjima koja pokazuju kako su reforme Katoličke Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama drastično smanjile učestalost zlostavljanja djece od strane klerika. Sveta Stolica potiče nastavak reformi i budnost na svim razinama Katoličke Crkve, kako bi se osigurala zaštita maloljetnika i ranjivih odraslih osoba od nanošenja štete. Sveta Stolica također želi naglasiti potrebu pokoravanja državnom zakonu, uključujući obavezna izvještavanja o zlostavljanju djece.

Sveti Otac dobro razumije koliko takvi zločini mogu uzdrmati vjeru i duh vjernika i ponavlja svoj poziv da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se stvorilo sigurno okruženje za maloljetnike i ranjive odrasle osobe u Crkvi i u čitavom društvu.

Žrtve trebaju znati da je Papa na njihovoj strani. Oni koji su propatili su njegov prioritet, i Crkva ih želi saslušati kako bi se iskorijenio ovaj tragični užas koji uništava živote nevinih.”

Bitno.net