Slaveći misu u jutarnjim satima u Sikstinskoj kapeli, papa Franjo je podijelio sakrament krštenja šesnaestero djece – devet djevojčica i sedam dječaka. Djeca su to zaposlenika vatikanskih djelatnika, javlja hrvatska redakcija Vatican Newsa.

U kratkoj homiliji, Papa je kazao kako će djeca kroz sakrament krštenja primiti svoj kršćanski identitet. Uloga roditelja i kumova je da im budu pomoć u produbljivanju i očuvanju tog identiteta kroz život. To je svakodnevni trud i predanost, dodao je Papa, ističući važnost pomaganja djeci da rastu u blagoslovu svijetlu koji ovoga dana primaju.

Prisjećajući se liturgijskog himna za blagdan Krštenja Gospodinova, Papa je objasnio kako pripovijeda o izraelskome narodu koji je išao do Jordana potpuno razotkrivenih nogu i duša, kao znak naše potrebe za Bogom i da nas On pročisti. Tako su i prisutna djeca spremna primiti opravdanje i snagu od Boga za ići naprijed u životu uz pomoć roditelja i kumova, koji imaju odgovornost da im pomognu očuvati njihov kršćanski identitet.

Papa je u zaključku kazao kako je obred pomalo dug te da roditelji slobodno paze da se djeca osjećaju ugodno, kao kod kuće. Ako su gladni, u miru ih dojite ovdje, pred Gospodinom, nema problema. Ako viču ili plaču neka to učine slobodno, rekao je Papa, kazavši kako je to njihov izraz duha zajedništva s prisutnima.