Starci

Govoreći o pripremama za doček svetoga Oca u razgovoru za Radio Vatikan Mario Marazziti, glasnogovornik Zajednice svetoga Egidija „Živjeli stari“, rekao je da s nestrpljenjem očekuju papu Benedikta XVI. jer znaju da će uputiti poruku svijetu koji nevoljko gleda na ostarjele osobe.

“Uvjeren sam da će Papina mudrost, poniznost i njegovo evanđeoski osjećaj iskoristiti ovu prigodu za nas, za obitelj, a sam je njegov posjet staračkom domu poruka cijelom svijetu”, ustvrdio je Marazziti.

Na upit o pozornosti na tematike starenja, rekao je da zapadni svijet produženi život smatra postignućem.

“Svi želimo duže živjeti, nitko se ne zanima za kvalitetu života starijih osoba, o smislu njihova života ni kako iskoristit tu blagodat, učiniti da ne postane prokletstvo. Živimo u prostuslovnom društvu; prevladava kult mladosti, svi u stotoj godini žele biti mladi, vječni, ali kad se pomole bolesti i prava starost, onda nitko nema pravoga odgovora”, istaknuo je Marazziti dodajući: “Naše društvo ne posvećuju dužnu pozornosti starenju stoga ostarjele osobe smatra teretom, jer se stječe dojam da u gospodarskoj krizi dolazi do međunaraštojnog sukobljavanja, da stari mladima kradu radna mjesta, a zapravo su stariji naraštaji stvorili blagostanje u kojem uživaju mladi. Uvjeren sam da možemo zajedno sa Svetim Ocem ponuditi drukčija rješenja, prijedloge, primjere. Ova je naša kuća dokaz da starije osobe mogu osjetiti ljepotu života, čak i onda kad nisu sasvim samostalne, a ona može biti i valjan poticaj da društvo preispita svoj odnos prema starijim osobama.” (rv/bitno.net)